To je to što me zanima!

Kupljena za 56 dolara, kineska vaza sad prodana za 9 milijuna

Zaboravljena vaza, davno kupljenja za 56 dolara, prodana je u subotu na dražbi u Hong Kongu za devet milijuna dolara nakon što je otkrivena u domu starije žene u Europi
Vidi originalni članak

Vaza koju je ugledna aukcijska kuća Sotheby's opisala kao  "izgubljeno remekdjelo", rijetki primjerak iz 18. stoljeća proveo je 50 godina u kući u zabiti u središnjoj Europi okružen mačkama i psima, prenosi CNN.

Vrlo neobična vaza u kojoj se plavo bijeli porculan vidi kroz mrežastu porculansku strukturu napravljen je za cara Qianlonga koji je vladao Kinom više od 60 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Dječak s Downom ponudio potpisanu loptu da skupi novce za Palčiće

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

"Čudesno je da je ta iznimno krhka vaza preživjela pola stoljeća u kući okružena bezbrojnim kućnim ljubimcima", kazao je voditelj azijskog Sotheby'sa Nicolas Chow.

Vaza dvostruko oslikanih stijenki tek je jedna od nekoliko sličnih u svijetu koje su izrađene od 1742 do 1743.

Kruškolika vaza primjerak je stila porculana  "yangcai (inozemne boje)"  kojeg karakterizira uklapanje zapadnih boja i emajliranja u izradu porculana.

POGLEDAJTE VIDEO VAZE:

Vjeruje se da je vlasnica naslijedila vazu.

Ona je pozvala procjenitelje da pogledaju njezinu kinesku zbirku. Stručnjaci Sotheby'sa pronašli su zapis o njoj u arhivima pekinškog Zabranjenog grada.

Vaza je bila u carskoj Palači nebeske čistoće i car ju je cijenio zbog dizajna.

Aukcijska kuća nije otkrila u kojoj je europskoj zemlji vaza otkrivena.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare