To je to što me zanima!

Kusa-boke, plod japanske dunje koristi se kod izrade slastica

Japanska dunja nije zahtjevna za uzgoj. Pogodna je za sadnju živica, u skupinama ili pojedinačno u velikim vrtovima. Listovi su joj ovalno duguljasti, sjajni, tamnozelene boje
Vidi originalni članak

Japanska dunja (Chaenomelos japonica) listopadni je trnoviti grm s jednostrukim ili dvostrukim cvjetovima, koji se uzgaja zbog prekrasnih cvjetova. Oni mogu biti žarkocrveni, ružičasti, bijeli, narančasti i crveni. Grm naraste od 100 do 150 cm visine. Može se oblikovati i u malo drvo, koje će izasti do visine od 30-40 cm.

Pogodan je za sadnju živica, u skupinama ili pojedinačno u velikim vrtovima. Listovi su joj ovalno duguljasti, sjajni, tamnozelene boje. Japanska dunja nije zahtjevna za uzgoj.

Cvatnja ove biljke započinje već u rano proljeće, i cvate sve do kraja listopada. Razmnožava se sjemenom, reznicama, povaljenicama ili cijepljenjem od početka ljeta do jeseni.

Nakon cvatnje, Japansku dunju potrebno je redovito orezivati. Preguste grane se trebaju prorijediti i oblikovati u grm kako bi se vidjeli svi cvjetovi. 

Odgovara joj svako tlo, a voli osunčani položaj. Plod se biljke na japanskom naziva Kusa-boke.

Plod joj je oblika omanje zlatno žute jabuke te je jestiv, no vrlo je tvrd i trpak. Povremeno se koristi u pripravi pita i želea kao manje vrijedan nadomjestak za pravu dunju. 

PREPOZNAJTE IH NA VRIJEME: Znakovi koji odaju da imate posla s toksičnom osobom

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 14.10.2018.

    Imam doma...al nije mi baš ukusna..

  • 14.10.2018.

    nikad čuo za japansku dunju

Komentiraj...
Vidi sve komentare