To je to što me zanima!

Legende o Svetom Nikoli: Ovako je postao zaštitnik djece svijeta

Budući da je živio u 4. stoljeću, malo toga sa sigurnošću znamo, osim da ga je krasilo čovjekoljublje i da se uvijek borio protiv nepravde. Legende o njemu govore da je napravio mnoga dobra djela
Vidi originalni članak

Sutra, 6. prosinca, slavimo Svetog Nikolu, biskupa koji je služio u turskom gradu Myra, poznatog, među ostalim, kao zaštitnika zaručnika, djece, putnika i pomoraca.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za brzo zamotavanje poklona

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Najviše mu se raduju upravo djeca, jer u noći na 6. prosinca, donosi darove i ostavlja ih u čizmicama koje su očistili i ostavili na prozoru. Djeca koja su cijelu godinu bila dobra, dobit će samo darove, dok će kod onih koji možda nisu slušali mamu i tatu, zastati i Krampus, koji prati Svetog Nikolu i djeci ostavlja šibe.

Budući da je živio u 4. stoljeću, malo toga znamo, osim da ga je krasilo čovjekoljublje i da se uvijek borio protiv nepravde. Do kraja života bio je biskup u gradu Myra, današnjem Demreu u Turskoj. Njegovi roditelji umrli su dok je još bio mlad pa je rano ostao sam, ali već od rane mladosti se odlikovao velikim čovjekoljubljem i mnogim dobrim djelima.

Kako je bio iz bogate obitelji, mirne duše je cijeli život mogao uživati u svome nasljedstvu, no on je to bogatstvo dijelio ljudima kojima je trebala pomoć. 

Tako je, kaže legenda, jednom čuo priču o tri kćeri, čiji je otac bio presiromašan i nije im mogao osigurati miraz za udaju. Kad je Sveti Nikola to čuo, odlučio je pomoći obitelji. Pripremio je vreću sa zlatnicima i jednu ju je večer bacio kroz prozor sobe u kojoj su spavale djevojke. Ujutro nije bilo kraja sreći.

SAMO DOMAĆE Božićni ukrasi naše proizvodnje: 'I Hrvatska ima svog Orašara'

Otac je odmah odlučio udati jednu kćer i te je zlatnike dao u miraz. Ubrzo je netko kroz prozor ubacio i drugu vreću sa zlatnicima, pa je odmah udao i drugu kćer. 

Nadajući se i trećoj sreći, sakrio se ispod prozora i čekao, s ciljem da upozna dobročinitelja. No, Sveti Nikola nije htio da ga otkriju, pa je zlatnike iz treće vreće ubacio kroz dimnjak i oni su pali u čarape i čizme treće djevojke, koje su se sušile uz ognjište.

Tako je, navodno, nastao običaj ostavljanja darova u čarape ili čizme, a oni koji su prikazivali Svetog Nikolu na slikama, počeli su ga prikazivati uz tri vreće sa zlatnicima, ili tri jabuke, koje su također simbol miraza. 

Druga legenda - o tome kako je spasio troje djece, čuvši da ih jedan mesar otima i zatvara u podrumu - kaže kako je tako postao zaštitnik djece. No, posebno je lijepa legenda o tome kako je krenuo s darivanjem djece. Sveti Nikola je jedno vrijeme, navodno, živio na rubu šume, blizu sela u kojem su živjela djeca koja su bila bogata jer su imala roditelje, dovoljno hrane i prijatelje, a nisu imala ni obuće, ni igračaka. 

Svako je dijete imalo po jedan par čizmica, koje su posebno pazili, pa bi ih svaku večer ulaštili i stavili u prozor. Da ih nagradi, Nikola bi na večer u svaki prozor stavio po jednu drvenu igračku koju bi sam napravio.

BOŽIĆ U ŠALICI Top recepti za kuhano vino: Od čokoladnog do skandinavskog

No, kako je bivao stariji, više nije mogao nositi igračke ni na svoj imendan, 6. prosinca, pa su roditelji, da bi se legenda o njemu sačuvala, nastavili stavljati u čizmicu ono što su imali u kući: jabuke, orahe, bombone zamotane u šarene papiriće i slično. Sve samo zato da bi se djeca ujutro bila sretna. 

Zanimljiva je i legenda o tome kako je postao zaštitnik pomoraca. Kad se biskup Nikola vraćao s prvog općeg crkvenog sabora u Niceji, u pristaništu je ugledao lađu koja se spremala isploviti za Svetu zemlju. Zaustavio je pratnju, pristupio mornarima i počeo ih nagovarati da odustanu od plovidbe, tvrdeći da im na otvorenom moru prijeti velika pogibelj.  

Mornari su mu se smijali, tvrdeći da su to bapske priče i nisu poslušali, no već prve noći uhvatilo ih je olujno nevrijeme. Valovi su bacali lađu i iscrpljeni mornari bili su uvjereni da će potonuti, no onda su začuli glas. Pored broda pojavio se poznati lik u skrušenoj molitvi. Smirio se vjetar i ljuljanje mora, a u čovjeku koji se udaljavao prepoznali su biskupa Nikolu.

Tako su o povratku u luku svima ispričali da ih je on spasio, pa je tako Nikola postao zaštitnik ljudi koji putuju morem. U njegovu čast i zahvalu, u mnogim hrvatskim mjestima uz dalmatinsku obalu, na njegov se blagdan pali stari drveni brod. 

Pokopan je u gradu Myra, gdje turisti i danas posjećuju njegov grob, no nakon što su glasine o njegovoj dobroti stigle do Italije, talijanski moreplovci preuzeli su njegove kosti i odnijeli ih u Bari.

Tamo su odlučili izgraditi crkvu u kojoj bi se kosti dostojanstveno pohranile, a ta je crkvica kasnije posvećena u baziliku Svetog Nikole.

FOTO: OVOGODIŠNJA PONUDA Lampice i ukrasi posvuda: Evo kako su se hrvatski gradovi ove godine uredili za Advent

No, kosti nisu dugo izdržale u krutom stanju. Rastopile su se u tekućinu, pa su skupljene u posudu koja se i danas nosi kao relikvija na blagdanu ovog sveca u Bariju. Tekuće kosti Svetog Nikole navodno lijepo mirišu, pa su sveca proglasili i zaštitnikom parfumera.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 05.12.2021.

    Tribunj, crkvica sv.Nikole🥰

  • 05.12.2021.

    Kupila sam za sutra mome Roku nove Lego kockice i carapice.Stavim veceras u ukrasnu carapu od Svetog Nikole 👏👏😘😘😘

Komentiraj...
Vidi sve komentare