To je to što me zanima!

Lijek je na pomolu: Otkrili gen koji kontrolira neugodni jet lag

Gen sprječava "resetiranje" unutarnjeg sata i prilagođavanje novoj vremenskoj zoni koje uzrokuje nesanicu i umor. Lijek bi u bliskoj budućnosti mogao doći na tržište
Vidi originalni članak

Nakon dugog leta, ljudima treba i po nekoliko dana da prevladaju umor i neispavanost, a znanstvenici s britanskog Sveučilišta Oxford tvrde da se rješenje za "jet leg" krije u genima, piše Daily Mail. Oni su izolirali specifičan gen koji sprečava "resetiranje" unutarnjeg sata i neugodne simptome zbog prilagođavanja novoj vremenskoj zoni. 

Nakon što su isključili gen, životinje koje su prethodno bile podvrgnute sličnim uvjetima kao kod leta kroz tri vremenske zone, nisu pokazivale nikakve znakove jet laga. Rezultati istraživanja dali su tako nadu u lijek, a iako slijede godine istraživanja, znanstvenici vjeruju da će pilula na tržište izaći ubrzo.  

- Identificirali smo sistem koji sprječava jet leg. To je mehanizam koji unutrašnjem satu daje određenu stabilnost i sprječava njegovo ponovno vraćanje na početak - istaknuo je voditelj istraživanja dr. Stuart Peirson.

Jet lag je najčešći kod dugih letova tijekom kojeg se prelaze tri različite vremenske zone, a osim umora i nesanice, promjene unutrašnjeg sata povezuju se s povećanim rizikom od raka, dijabetesa, bolesti srca i oslabljenim imunitetom. 


Idi na 24sata

Komentari 2

  • General Lee 09.09.2013.

    Ovo mi treba ko ozeblom led :P

  • dipsy2010 30.08.2013.

    Zašto ne istražuju gen koji je kriv za rak ili tumore??? Ovdje malo više odspavaš i izlječen si.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare