To je to što me zanima!

Ljetni odmor može u trenu postati opasan po život

U moru se nikada nemojte udaljavati više od 100 metara od obale jer tamo počinje brodski promet, a u varljive planine obvezno ponesite mobitel
Vidi originalni članak

Uživanje u ljetnim aktivnostima i prirodi u trenutku se može pretvoriti u tragediju ako se ne poduzmu neke mjere opreza.
- Planina na prvi pogled zavara. Bitno je skupiti sve informacije o putu te se raspitati u najbližoj turističkoj agenciji - kaže Stipe Božić, alpinist i gorski spasilac.
Isto je i s posjetima plaža uz more ili jezero, gdje dodatan oprez nikada nije na odmet. Na plažama koje nisu ograđene bovama smije se plivati 100 metara od obale jer tamo počinje brodski promet. Ugledate li gliser ili skuter u plivačkom području prijavite ga lučkoj kapetaniji. U slučaju jakog vjetra na moru se treba izbjegavati plovidba na luftićima i pedalinama. Ako se to dogodi, pokušajte otplivati natrag ili mahanjem privući pozornost.
Rijeke su najopasnija mjesta za plivanje i traže najviše opreza. Stalno se mijenjaju pa se može dogoditi da u jednom danu promijeni dubinu, tok i stvori virove.
- Ako vir jako povlači prema dnu, najbolje mu se prepustiti. Potonite ili zaronite prema dnu gdje je najslabiji i oduprite mu se odgurivanjem ulijevo ili udesno i tako maknite dalje od njega - kaže Silvana Radovanović iz Službe za spašavanje.

Planinski izleti u šlapama i bez opreme završe spašavanjima!
Prije odlaska u planinu potrebno je procijeniti vlastite sposobnosti. Uvijek se treba držati markiranog puta, ne razdvajati se i sa sobom nositi velike količine vode. Izleti u šlapama i kratkim hlačama bez ikakve opreme redovito vode do naših akcija spašavanja. Mobitel bi trebao uvijek biti uz vas da za slučaj nesreće možete pozvati Gorsku službu spašavanja na broj 112 - kaže Stipe Božić.
Od životinja najveći problem su zmije. Od njih se najbolje zaštititi obućom do gležnja, čarapama i dugim hlačama.
- Bilo je situacija da su zmije ugrizle ljude za glavu ili vrat, ali zbog brze reakcije i poziva u pomoć nije bilo smrtnih slučajeva.

Pogrešne naočale za ronjenje mogu lako “iskopati” oči
Nikad nemojte roniti sami. Bilo je slučajeva da su ronioci naglo izranjali i zbog toga pali u nesvjest. Da je kraj njih bio netko pa ih samo prodrmao da dođu sebi, preživjeli bi, upozorava
Silvana Radovanović iz Službe za spašavanje života na vodi. Pravilna oprema je također bitna pa makar ronili na dah. Za istraživanje podmorja mora se nositi maska za ronjenje, a ne naočale za plivanje.
- Praktički takve male naočale mogu 'iskopati’ oči - kaže Silvana Radovanović te objašnjava kako zbog povećanja tlaka pod vodom takve male naočale mogu pritisnuti oči te stvoriti ozbiljne ozljede čak i na dubini od pet metara.
>>>Na plaži uživajte, ali pripazite na djecu i ostale kupače
Jedna stvar je plutati na vodi i lagano se kretati, a potpuno druga plivati dulje u jednom smjeru. I 50 metara je puno ako niste u kondiciji, kaže Silvana Radovanović iz Službe za spašavanje života u vodi i ističe da roditelji moraju stalno paziti na djecu. Bez obzira na to koliko su djeca dobri plivači, ne smije ih se puštati same u vodu. Osim toga, obratite pozornost na ljude smještene do vas na plaži, ako ih dugo nema, potražite pomoć.
>>>I dobar plivač može stradati na raftingu
Prije raftinga dobro se informirajte, posebno ako vam je to prvi put. Nikada se ne smije upuštati u takve pustolovine bez stručnog vodiča koji “poznaje” rijeku. Poštujte pravila i upute voditelja jer vam kaciga i pojas u slučaju prevrtanja ili pada spašavaju život. Bez obzira na pojas, potrebno je biti dobar plivač jer rijekom “vladaju” snažne struje, a ispod slapova vrebaju opasni virevi.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare