To je to što me zanima!

Ljetni smoothieji: Pripremite sami fina osvježavajuća pića

Samo bez šećera: Bilo da su od lubenice, breskve ili višnje, smoothieji daju sve potrebne vitamine i minerale, a pravo su osvježenje za vruće ljetne dane
Vidi originalni članak

Kako biste bili sigurni da su zdravi, najbolji su smoothieji koje sami pripremite, a to su oni koji sadrže proteine i vlakna te organizmu osiguravaju antioksidanse, vitamine i minerale. 

Tako, primjerice, smoothie od borovnica i oraha zbog antioksidansa i esencijalnih masnih kiselina poboljšava kognitivne funkcije. Pazite da imaju što manje šećera jer u tom slučaju postaju kalorijske bombe koje poništavaju njihov zdrav učinak. Voće za smoothie može biti svježe, smrznuto ili iz konzerve, a najbolje je bobičasto voće, mango, ananas, breskve, jabuke, lubenice i višnje. 

Umjesto šećera radije im dodajte začine poput cimeta i đumbira, ekstrakt vanilije ili kokosovu vodu. 

Slasni napitak od lubenice

Za veliku dozu vitamina C pripremite smoothie od lubenice i jagoda. U blenderu izmiksajte tri šalice kockica lubenice, šalicu jagoda, žlicu svježeg limunova soka i malo soli. Prema želji, smoothie zasladite agavinim nektarom.

Ne zaboravite i na zeleno povrće

Svježe povrće, poput mrkve, kelja, špinata, krastavaca i zelenih paprika, također je dobro za smoothieje jer dnevnoj prehrani dodaju puno vitamina i minerala.

Osvježenje od borovnica

U blenderu izmiksajte šalicu svježeg soka od jabuke i bananu. Dodajte šalicu i pol smrznutih borovnica, pola šalice smrznutih malina te četvrtinu šalice natopljenih i ocijeđenih oraha. 

S proteinima

Za smoothie bogat proteinima treba vam 300 ml obranog ili sojina mlijeka, žlica maslaca od kikirikija i banana. Dodajte malo kockica leda za bolju teksturu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • DrazenDumic 16.07.2013.

    ...smoothieji kazes?....pravopis i poznavanje vlastitog jezika na razini..nego niste jedini....sve je vise ne pismenih novinara po svuda...valjda zato jer "gazde" nemaju za platiti pravog profesionalnog novinara...jao drzavo propadni vise..

  • zagrebčanka 16.07.2013.

    Imam recept za jednostavan, zdrav i vrlo lagan napitak. Listovi koprive ubrane na padinama Velebita u svibnju, menta iz tegle sa terase, limun i domaći med.U 1 l vode prokuhati 1 min 3-4 lista koprive. Pustiti da odstoji 10 min, ocijediti u drugu rajnglicu, dodati sok 1 limuna i 1-2 žlice meda i listić-dva mente. Ohladiti, potom preliti u bokal i ubaciti par kuglica leda. Vjerujte, izvrsno, evo, i sad stoji čaša kraj mene.

Komentiraj...
Vidi sve komentare