To je to što me zanima!

Ljubavne lekcije Sumrak sage: Krive poruke i beskrajna ljubav

Ako vas izbjegava i bezobrazan je, nije baš idealan, ljubomora šteti, a dom je tamo gdje je srce i življenje u trenutku samo su neke od lekcija “Sumrak sage"
Vidi originalni članak

Čovjek koji vam kaže da je vrlo opasan i da ga se klonite, kao što Edward kaže Belli u filmu, nikako nije najbolji primjer idealnoga životnog partnera, upozoravaju psiholozi te ističu i drugu pogrešnu poruku koju bi zaljubljeni tinejdžeri mogli iščitati iz filmskog serijala “Sumrak saga”: komunikacija je dosadna - puno je zanimljivije nastojati “čitati misli”. 

A upravo su redoviti razgovori temelj kvalitetne i zdrave veze, neumorno ponavljaju stručnjaci. Iako u filmovima ima pozitivnih ljubavnih lekcija, neke poruke znanstvenofantastične romanse nisu baš pohvalne. Kao jednu od najštetnijih stručnjaci navode onu: “kako je opsesija partnerom je romantična”. 

Odbacivanje samostalnosti i život isključivo za partnera - bez kojeg više ništa nije važno, kao što je to prikazano na filmskom platnu, nerealna je pouka koju će zaljubljeni tinejdžeri vrlo lako usvojiti, upozoravaju. Stručnjaci za veze serijalu, a tako i novom nastavku “Sumrak saga - Praskozorje (1. dio)”, koji se od srijede može pogledati i u hrvatskim kinima, zamjeraju “uštogljenu ozbiljnost”, odnosno, nedostatak još jedne važne karike svake uspješne veze - zajedničkog smijeha. Mladi bi iz filma mogli zaključiti kako je smijeh gubitak vremena i energije, a romantična je ljubav uzvišena, “odrasla” i ozbiljna, upozoravaju psiholozi. 

Osim nerealna propagiranja “vječne, besmrtne ljubavi”, vampirska saga, inzistiraju kritičari, poručuje: “ako vas dečko ignorira, izbjegava ili je bezobrazan, znači da vas potajice ludo voli”.

Samo da su ocjene dobre...

Bellini “ispadi” nakon što je Edward ostavi - očaj, neopreznost, nemar, gubitak volje i nebriga za prijatelje, tinejdžerima “poručuju” da je takvo ponašanje prihvatljivo, sve dok su školske ocjene u redu, tvrde kritičari. 

Ljubav ne opravdava laži i krađu

Veoma opasnom navode poruku kako je ekstremno romantično izlagati se opasnosti samo kako bi ponovno vidjeli voljenu osobu. Jednako žustro osuđuju i propagiranje laganja roditeljima te krađe automobila - “u ime ljubavi”.   

Ljubav ne poznaje godine ni mjesto

Unatoč mnogobrojnim antilekcijama, “Sumrak saga” ima i vrlo pozitivne strane, navode psiholozi, ali i ljubitelji popularnoga filmskog serijala. Neraskidiva ljubav između 17-godišnje smrtnice stogodišnjeg (doduše mladolikog) vampira, ističu, poručuje da različitost - u stvarnom životu: boju kože, religiju, veliku razliku u godinama i drugo, nikad ne treba osuđivati. 

Drugim riječima, ljubav ne poznaje predrasude. Iako ih se proziva zbog slabe komunikacije, osim izgledom, Bella i Edward privukli su jedno drugo specifičnim karakternim osobinama, tvrde njihovi obožavatelji. Stoga kao poruku filmova ističu: “Ljubav je puno više od lude ‘kemije’ i tjelesnog izgleda”.

Iako je vjerovala kako će je preseljenje u novi grad učiniti očajnom, nakon što je upoznala Edwarda, Bella više ne čezne za odlaskom iz Forksa. Iz toga proizlazi mnogima najdraža lekcija: “Sreća je tamo gdje je srce”, ističu “štovatelji” vampirske sage.

Glavni junaci filmskog serijala zbog nedopuštene veze morali su se suočiti s negodovanjem i osudama okoline i prijatelja. No njihova je ljubav bila jača, što vodi lekciji: “U ljubavi nije važno tuđe mišljenje”, kažu obožavatelji “Sumrak sage”. Čak i ako nije realna, filmovi “slave” i ljubav na prvi pogled, što je lijepo i romantično, dodaju.

Prijateljstvo i ljubomora

Žestoka ljubomora dovela je do snažnog neprijateljstva između Edwarda i Jacoba. Iz tog slijedi poruka: “Ljubomora je ‘ubojica’ međuljudskih odnosa”, a kad je riječ o muško-ženskom prijateljstvu, odnos između Belle i Jacoba pokazuje da - u većini slučajeva jedna strana gotovo uvijek “poklekne” ljubavi.

Važnost svakog trenutka

Iako život i dalje ide svakodnevnim tijekom, nakon što izgubi Edwarda, Bella je izgubljena, tužna i očajna. “Sumrak saga” na taj način, ističu njezini zagovornici, zapravo podsjeća kako je svaki trenutak proveden s voljenim osobama neizmjerno važan te da najbliže ljude nikad ne treba uzimati zdravo za gotovo. A vjenčanje Belle i Edwarda u “Praskozorju” pokazuje i kako se isplati čekati istinsku ljubav, tvrde poklonici.

U ljubavi nema mjesta sebičnosti

Edward je uvijek spreman podrediti vlastite želje Bellinima - njezina mu je sreća važnija od njegove vlastite, ističu ljubitelji “Sumrak sage”. Stoga film poručuje da ljubav nikad nije sebična, nego da podrazumijeva dijeljenje i “žrtve”, tvrde.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • bura2 22.11.2011.

    odustala od filma, film ko film

  • CeDeViTa_2 20.11.2011.

    Film nisam gledala, i ne zelim! Redovno mi pokvari utiske koje knjiga ostavi na mene! Knjige su fantasticne i apsolutno su mi debilni ovi komentari o navodjenju mladih na lose ponasanje ako su ocjene u skoli ok i slicne stvari! Plasira se toliko agresivnih i za mlade pogubnih filmova, kao i animiranih filmova! Jedna ljubavna prica nikome ne moze nastetiti, dok serijali tipa Dexter-a itekako mogu i zasigurno jesu!!!!

  • KarmenCartman 18.11.2011.

    Koja budala vjeruje u takvu ljubav? Halo?!?!? To je FANTAZIJA! Izmišljeno?

Komentiraj...
Vidi sve komentare