Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Ljubavne lekcije Sumrak sage: Krive poruke i beskrajna ljubav

Ljubavne lekcije Sumrak sage: Krive poruke i beskrajna ljubav
1

Ako vas izbjegava i bezobrazan je, nije baš idealan, ljubomora šteti, a dom je tamo gdje je srce i življenje u trenutku samo su neke od lekcija “Sumrak sage"

VIDEO

Čovjek koji vam kaže da je vrlo opasan i da ga se klonite, kao što Edward kaže Belli u filmu, nikako nije najbolji primjer idealnoga životnog partnera, upozoravaju psiholozi te ističu i drugu pogrešnu poruku koju bi zaljubljeni tinejdžeri mogli iščitati iz filmskog serijala “Sumrak saga”: komunikacija je dosadna - puno je zanimljivije nastojati “čitati misli”. 

A upravo su redoviti razgovori temelj kvalitetne i zdrave veze, neumorno ponavljaju stručnjaci. Iako u filmovima ima pozitivnih ljubavnih lekcija, neke poruke znanstvenofantastične romanse nisu baš pohvalne. Kao jednu od najštetnijih stručnjaci navode onu: “kako je opsesija partnerom je romantična”. 

Odbacivanje samostalnosti i život isključivo za partnera - bez kojeg više ništa nije važno, kao što je to prikazano na filmskom platnu, nerealna je pouka koju će zaljubljeni tinejdžeri vrlo lako usvojiti, upozoravaju. Stručnjaci za veze serijalu, a tako i novom nastavku “Sumrak saga - Praskozorje (1. dio)”, koji se od srijede može pogledati i u hrvatskim kinima, zamjeraju “uštogljenu ozbiljnost”, odnosno, nedostatak još jedne važne karike svake uspješne veze - zajedničkog smijeha. Mladi bi iz filma mogli zaključiti kako je smijeh gubitak vremena i energije, a romantična je ljubav uzvišena, “odrasla” i ozbiljna, upozoravaju psiholozi. 

Osim nerealna propagiranja “vječne, besmrtne ljubavi”, vampirska saga, inzistiraju kritičari, poručuje: “ako vas dečko ignorira, izbjegava ili je bezobrazan, znači da vas potajice ludo voli”.

Samo da su ocjene dobre...

Bellini “ispadi” nakon što je Edward ostavi - očaj, neopreznost, nemar, gubitak volje i nebriga za prijatelje, tinejdžerima “poručuju” da je takvo ponašanje prihvatljivo, sve dok su školske ocjene u redu, tvrde kritičari. 

Ljubav ne opravdava laži i krađu

Veoma opasnom navode poruku kako je ekstremno romantično izlagati se opasnosti samo kako bi ponovno vidjeli voljenu osobu. Jednako žustro osuđuju i propagiranje laganja roditeljima te krađe automobila - “u ime ljubavi”.   

Ljubav ne poznaje godine ni mjesto

Unatoč mnogobrojnim antilekcijama, “Sumrak saga” ima i vrlo pozitivne strane, navode psiholozi, ali i ljubitelji popularnoga filmskog serijala. Neraskidiva ljubav između 17-godišnje smrtnice stogodišnjeg (doduše mladolikog) vampira, ističu, poručuje da različitost - u stvarnom životu: boju kože, religiju, veliku razliku u godinama i drugo, nikad ne treba osuđivati. 

Drugim riječima, ljubav ne poznaje predrasude. Iako ih se proziva zbog slabe komunikacije, osim izgledom, Bella i Edward privukli su jedno drugo specifičnim karakternim osobinama, tvrde njihovi obožavatelji. Stoga kao poruku filmova ističu: “Ljubav je puno više od lude ‘kemije’ i tjelesnog izgleda”.

Iako je vjerovala kako će je preseljenje u novi grad učiniti očajnom, nakon što je upoznala Edwarda, Bella više ne čezne za odlaskom iz Forksa. Iz toga proizlazi mnogima najdraža lekcija: “Sreća je tamo gdje je srce”, ističu “štovatelji” vampirske sage.

Glavni junaci filmskog serijala zbog nedopuštene veze morali su se suočiti s negodovanjem i osudama okoline i prijatelja. No njihova je ljubav bila jača, što vodi lekciji: “U ljubavi nije važno tuđe mišljenje”, kažu obožavatelji “Sumrak sage”. Čak i ako nije realna, filmovi “slave” i ljubav na prvi pogled, što je lijepo i romantično, dodaju.

Prijateljstvo i ljubomora

Žestoka ljubomora dovela je do snažnog neprijateljstva između Edwarda i Jacoba. Iz tog slijedi poruka: “Ljubomora je ‘ubojica’ međuljudskih odnosa”, a kad je riječ o muško-ženskom prijateljstvu, odnos između Belle i Jacoba pokazuje da - u većini slučajeva jedna strana gotovo uvijek “poklekne” ljubavi.

Važnost svakog trenutka

Iako život i dalje ide svakodnevnim tijekom, nakon što izgubi Edwarda, Bella je izgubljena, tužna i očajna. “Sumrak saga” na taj način, ističu njezini zagovornici, zapravo podsjeća kako je svaki trenutak proveden s voljenim osobama neizmjerno važan te da najbliže ljude nikad ne treba uzimati zdravo za gotovo. A vjenčanje Belle i Edwarda u “Praskozorju” pokazuje i kako se isplati čekati istinsku ljubav, tvrde poklonici.

U ljubavi nema mjesta sebičnosti

Edward je uvijek spreman podrediti vlastite želje Bellinima - njezina mu je sreća važnija od njegove vlastite, ističu ljubitelji “Sumrak sage”. Stoga film poručuje da ljubav nikad nije sebična, nego da podrazumijeva dijeljenje i “žrtve”, tvrde.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje