To je to što me zanima!

Loše vijesti za vegetarijance - biljke mogu čuti kako ih jedete

Biljke čuju i razlikuju zvukove iz okoline, mogu raspoznati zvuk vjetra i zvuk gusjeničinog grickanja njihova lišća. U tom će slučaju ispustiti obrambene sokove
Vidi originalni članak

Tvrdnja da biljke plaču dok ih se jede nije fikcija. Biljke doista proizvode tekućinu dok ih se probavlja, odnosno ulje koje koriste kao obranu od predatora " jedača" , pokazala je studija Sveučilišta Missouri. Znanstvenici su utvrdili da biljke mogu identificirati i razlikovati zvukove iz okoline, piše Daily Mail.

Neće reagirati na zvuk vjetra, ali hoće na zvuk gusjeničinog grickanja lišća. Tada će početi ispuštati "obrambene sokove" koje joj pogoršavaju okus, objasnili su znanstvenici. Uz pomoć reflektirajućeg papira i lasera uspjeli su izmjeriti reakcije biljaka na napad gusjenice i usporediti ih s biljkama koje nisu jele.

U videu pogledajte kako to biljke "čuju":

- Prijašnje su studije pokazale da biljke mogu reagirati na zvukove iz okoline, primjerice na glazbu, no ovo je prvo istraživanje koje pokazuje reakciju na vibracije - rekla je voditeljica studije, Heidi Appel.

Dodaje kako su upravo te vibracije signal biljkama da promijene metabolizam svojih stanica kako bi se obranile od predatora. Reakcija biljaka natjerala je gusjenice da otpužu dalje.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • LinoPugliari 05.07.2014.

    Još lošija vijest za mesojede - posredno pobijete puno više biljaka jer krava ne jede zrak nego za kilo mesa mora pojesti daleko više kila biljaka....a za jedan hamburger treba 1000 litara vode. Znači od kile trave ne možete dobiti 2 kile mesa ali vi nemate kapacitet dragi novinari za najjednostavniju logiku.

  • Rexlex 04.07.2014.

    Nemoj jesti zivotinje, nemoj jesti biljke, moze li se jesti kamenje i blato, a da se ne dobije griza savjesti, a jos da je imalo prirodno, a ne vjestacko?

  • tutek 04.07.2014.

    ja dođem do biljke i prevarim je: kažem neću te pojesti i ona povjeruje...

Komentiraj...
Vidi sve komentare