To je to što me zanima!

Lubenica dijeta: Jedete koliko želite i gubite višak kilograma

Ovaj režim prehrane provodi se pet dana pa se napravi pauza od dva tjedna. Tijekom ove dijete jedete lubenicu cijeli dan, a navečer je možete pojesti koliko god želite
Vidi originalni članak

Slatkog i osvježavajućeg okusa, lubenica odlično može poslužiti kao niskokalorični desert, s tim da pomaže detoksikaciju organizma i mršavljenje. Sadrži velike količine kalija te vitamina A, C i B6 te najjači antioksidans za organizam: likopen. Obzirom da sadrže velike količine vode, prirodan su diuretik i imaju malo kalorija, pa ih mnogi koriste kao pomoć pri mršavljenju.

POGLEDAJTE VIDEO Lubenica je i odličan afrodizijak:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dijetu je relativno lako organizirati: Svaki dan uz doručak pojedite krišku lubenice. Tijekom svakog dana treba popiti 12 čaša tekućine, prvenstveno vode. Nakon dijete u trajanju od 5 dana, napravite dva tjedna pauze, pa ju možete ponoviti.

Primjer jelovnika:

  • Doručak: kriška lubenice, 50 grama tosta, šalica čaja
  • Ručak: 100 grama kuhane govedine, 100 grama kuhane riže s umakom od rajčice, jedna kriška lubenice
  • Večera: 50 grama svježeg sira, 1 kriška tosta, lubenice u neograničenim količinama

- Dijeta podrazumijeva dobar izbor namirnica, visoki unos vlakana, smanjeni unos masnoća, čime smanjujemo unos vitamina topivih u mastima. Ova dijeta je odlična za mršavljenje i čišćenje tijela od štetnih toksina - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

HRVATSKA NUTRICIONISTICA Oljina mini dijeta: Za gubitak kila i lijepu brončanu boju kože

- Uključivanje lubenice u prehranu nosi sama po sebi dvojnu korist. Bogata je vodom, čime osigurava dostatnu hidraciju. Također, potiče obilno mokrenje djelujući kao snažan diuretik, čime se organizam ubrzano rješava nakupljenih toksina i drugih razgradnih produkata metabolizma. Jedini glavni nedostatak je da se radi o sezonskom voću te se konzumira ograničeni period godine - kaže dr. Božidar Perić, specijalist interne medicine, Poliklinika Perić - Staničić.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 16.07.2020.

    Ništa ne valja pretjerano jesti. Lubenica ima puno kalija. Tako je jedan prijatelj jeo puno rajčica i s kalijem sredio bubrege i na kraju morao na dijalizu i transplantaciju.

  • fikus domnesticus 16.07.2020.

    Masti su vrlo važne za organizam i opće zdravlje. Stanične membrane su sačinjene od masti. Masti sudjeluju u proizvodnji mnogih hormona u našem tijelu. Izbaciti masti iz režima prehrane "radi mršavljenja" je mit onih koji nemaju pojma o čemu pričaju.

  • 16.07.2020.

    Ljudi moji nemojte jesti lubenicu, mozda ima korona unutra. A isto tako dok jedete morate skinuti masku, tako da najbolje da nita ne jedete ahhhahahah

Komentiraj...
Vidi sve komentare