To je to što me zanima!

Majka i kćer dominiraju nebom: Upravljanje avionom je 'u krvi'

Kapetanica Wendy Rexon i njena kći Kelly Rexon, majka su i kćer koje lete komercijalne letove.I Wendyna druga kći je pilotkinja, a suprug je pilot za American Airlines
Vidi originalni članak

Zrakoplovstvo je i dalje prostor kojim dominiraju muškarci. Žene i dalje čine samo 4,4 posto komercijalnih pilota u SAD-u i Velikoj Britaniji, prema Centru za zrakoplovstvo. No, u povijest zrakoplovstva ušle su dvije žene, kada je putnik, dr. John Watrel saznao da su dvojac koji je upravljao njegovim letom Delta Boeing 757, zapravo majka i kći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kapetanica Wendy Rexon i njena kći Kelly Rexon, majka su i kćer koje lete komercijalne letove. Letenje je izgleda, obiteljski posao kada su u pitanju Rexonsi. Wendy i njezine dvije kćeri su pilotkinje, a suprug je pilot za American Airlines.

- Kao djeca bismo trčale uokolo u pilotskim kapama naših roditelja, zabavljale se i putovale s njima. To je definitivno obiteljski posao. Sa 16 godina sam imala čast biti instruktorica svojoj mlađoj sestri. Bila mi je prva učenica - priča Kelly.

Wendyn i Kellyn prvi zajednički let počeo je na aerodromu JFK u New Yorku. Imale su male komplikacije, ali majka kaže kako se kći jako dobro snašla pri hitnom slijetanju.

- Bila je fantastična. To je teška situacija koja je bila lakša zbog Kellynih treninga i kompetencije - govori majka.

Iako zrakoplovnom industrijom uglavnom upravljaju muškarci, u posljednjem desetljeću je došlo do sporog porasta žena koje postaju piloti. To je rezultat zrakoplovnih tvrtki koje stavljaju naglasak na dovođenje žena u pilotsku kabinu. 

Unatoč obećavajućem pomaku, predstoji dug put dok se rodni jaz ne riješi.

- U American Airlinesu, 4,8 posto pilota su žene. U Delti je 5 posto, a ukupno to je 7 posto u SAD-u - izjavila je Jane Wells za CNBC.

Mnoge mlade djevojke nisu ni svjesne da je moguće da i one postanu pilotkinje. Upravo zbog toga, velike aviokompanije pozivaju mlade djevojke i nude im pilot programe. Zato je važno slaviti žene, poput Wendy i Kelly Rexon, i pokazati ih budućim generacijama u zrakoplovstvu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 38

  • 10.02.2020.

    Avionu, slomicu ti krila da ne letis ona bi tu bila joj ako ti uhvatim pilota lisicu ga njegovog zivota..🎶🎶

  • alice111 09.02.2020.

    za ovo zanimanje potrebna je full psihofizička sprema, zarada je lijepa, no biti pilot nije lako postati!

  • nottonightjosephine 09.02.2020.

    Razmjerno ih je malo ali su bolji i pouzdaniji piloti od vecine muskih kolega. Ne koriste precice, nisu 'agresivne' i zato veoma rijetko dolaze u rizicne situacije(gender karakteristika). Isto vrijedi za jos neka zanimanja a koja su neuobicajena za zenu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare