To je to što me zanima!

Makovnjača kao ona kakvu je baka radila - prhka i slatka

Za nadjev mljeveni mak prelijte kipućim mlijekom i, kad se skroz ohladi, dodajte ostale sastojke. Prije pečenja premažite jajetom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 2 dcl punomasnog mlijeka
  • 60 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 limunova korica
  • 80 g maslaca
  • 20 g svježeg kvasca

Nadjev:

  • 2,5 dcl punomasnog mlijeka
  • korica 1 limuna
  • 20 g cimeta
  • grožđice
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 300 g mljevenog maka

Priprema:

  • Zamijesite tijesto od brašna, malo soli, dignutoga kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca.
  • Tijesto zamijesite tako da se lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Zatim ga pokrijte, stavite na toplo mjesto i pustite da se diže 1 sat.
  • Tijesto pažljivo podijelite napola i ne mijesite više nego tanko razvaljajte, namažite nadjevom, savijte u štrucu te stavite obje štruce na papir za pečenje u lim za pečenje te pustite da se tako diže još pola sata.
  • Za nadjev mljeveni mak prelijte kipućim mlijekom i, kad se skroz ohladi, dodajte ostale sastojke. Prije pečenja premažite jajetom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta.
Idi na 24sata

Komentari 22

  • Lina39 01.05.2017.

    Evo jednog recepta : 1 kg brašna ,1 šalica/ od bijel kave/ šećera, 1 šalica / od bijele kave/ ulja, 1/2 litre toplog mlijeka, 2 cijela jaja i 2 žumanjka 2 kockice kvasca ,malo soli, naribani korica limuna ili naranče .( Od ovoga se mogu praviti: orahnjača, makovnjača ,kifle, pa čak i krafne/.

  • Lina39 01.05.2017.

    Uglavnom se za tijesta bilo prhka ili sa kvascem upotrebljavala mast / koja bi se isprala u nekoliko voda / ili ulje i kolači su bili bolji i dulje trajali !

  • slatko volim 01.05.2017.

    Tijesto ne radim sa maslacem već uljem..bude podatno, meko i dulje može stajati..u nadjev stavim i meda, snijeg od bjelanca, ne cijelo jaje..

Komentiraj...
Vidi sve komentare