To je to što me zanima!

Najbolji odrezak po recepturi Jamiea, Ramsaya i Bourdaina

Kulinarski majstori savjetuju: Odresci će biti najukusniji ako ostanu što dulje u marinadi, a malo maslaca prije kraja pečenja će im dati dodatnu sočnost
Vidi originalni članak

Kako biste dobili ukusnu koricu na površini odreska, obvezno ga morate staviti u dobro zagrijanu tavu, savjetuje slavni kuhar Jamie Oliver. 

Važno je da temperatura pečenja bude visoka jer će se pore zatvoriti, a sok će ostati u mesu. S prejake vatre meso će biti žilavo; iznimka je marinirani odrezak koji će dobiti miris roštilja. Da bi se ravnomjerno pržili, odresci moraju biti i ravnomjerno debeli pa ih valja dobro istući, najbolje između dviju folija, slažu se kuhari. Anthony Bourdain i Gordon Ramsay ističu kako je tajna savršenog odreska ipak u dobroj marinadi. 

Tvrđa mesa poput govedine i junetine bilo bi idealno ostaviti barem 24 sata da se mariniraju u hladnjaku. A piletini ili puretini dovoljno je i pola sata. Meso će biti sočnije ako ga premažete s malo maslaca, ali tek prije kraja pečenja. Osim toga, mnogi griješe jer bodu meso tijekom pečenja - time ono gubi na sočnosti. Koliko god bili primamljivi, prije posluživanja odreske obvezno pustite da odstoje barem pet minuta kako bi se stigli još malo omekšati. 

"Klasični" Bourdainovi odresci

Sastojci: 4 juneća odreska, 1/2 šalice maslinova ulja, 4 žlice papra u zrnu, 1/2 šalice maslaca, 2 žlice konjaka, 1/2 šalice telećeg temeljca, sol, papar 

Priprema: Odreske premažite uljem i pospite paprom. Stavite ih na vrelo ulje, ubacite i 1/4 šalice maslaca pa pržite po pet min s obiju strana. Prebacite tavu u pećnicu na 220°C i pecite još 10-ak min. Izvadite ih iz tave pa u nju dodajte konjak, temeljac i ostatak maslaca. Taj umak prelijte preko odrezaka i poslužite s pomfritom.

Jamiejevi vatreni odresci

Sastojci: 2 teleća odreska, po žličica papra i soli, 2 cm svježeg đumbira, 1/2 čili papričice, češanj češnjaka, limeta

Priprema: Stavite odreske na dasku te ih pospite paprom i solju. Prelijte ih maslinovim uljem pa popržite na tavi. Vratite ih na dasku, opet prelijte uljem te pospite nasjeckanim đumbirom, čilijem i češnjakom. Prelijte limetinim sokom, narežite ih i poslužite s tjesteninom.

Ramsayevi odresci od tune

Sastojci: 4 odreska tune, 1,5 žličica sjemenki korijandra, 250 g kus-kusa, 150 ml povrtnog temeljca, 100 ml vode, sol, papar, 4 žlice maslinova ulja, žlica octa, limunov sok, povrće 

Priprema: Posolite i popaprite tunu, pospite korijandrom i prelijte maslinovim uljem. Popržite ih na tavi pa prelijte mješavinom maslinova ulja, octa i limunova soka. Kus-kus stavite u vrući temeljac i vodu s malo maslinova ulja pa pustite 20-ak min. Poslužite tunu s kus-kusom i pečenim povrćem prema želji. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mapa45 06.07.2012.

    Ne jedem bas meso, a i previše je toplo za isto

  • češnjakolog 06.07.2012.

    Eh ja bih takvog jednog doma...pa nek kuha :)

  • Rijecanka_1 05.07.2012.

    Imam njegovu knjigu sa receptima i ima predobrih stvari :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare