To je to što me zanima!

Malo zemlje i svjež zrak recept su za sretno dijete

Djeca koja se igraju vani i jedu organski uzgojenu hranu bolja su u školi, a i manje su tjeskobna. Dobro je i da se zaprljaju jer time jačaju imunitet
Vidi originalni članak

Ako se igraju na svježem zraku, i to zemljom, djeca će biti pametnija, brže će usvajati nove vještine, ali i biti manje tjeskobna, pokazalo je istraživanje Američkog društva za mikrobiologiju iz San Diega. Znanstvenici su primijetili kako su miševi izloženi bakteriji koja se prirodno nalazi u zemlji dvostruko brže pronalazili izlaz iz labirinta i bili manje nervozni od onih kojih su bili u sterilnim laboratorijskim uvjetima. Mozak im je počeo lučiti serotonin, hormon koji daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti.
- Ljudi su izloženi istoj bakteriji ako borave na svježem zraku, a osobito ako rade na zemlji jer je tada izravno udišu. U najbližem su kontaktu s njom ako jedu prirodno uzgojenu hranu, i to osobito onu koja je u izravnom doticaju sa zemljom kao što su, primjerice, salata ili mrkva - kaže američka biologinja, dr. Dorothy Matthews.
Dodaje i kako je velik problem što većina živi u urbanim sredinama, gdje su najmanje izloženi korisnoj bakteriji iz zemlje, koja i odrasle usrećuje te ih čini pametnijima.

Potraga za zakopanim blagom
Većina djece uživat će provodeći vrijeme s roditeljima u vrtu, a osobito će ih razveseliti ako ih potaknete na potragu za skrivenim blagom. Zakopajte neku igračku kojoj neće naštetiti malo zemlje, pa recite djeci da ih pokušaju pronaći.

Dvorci se grade i od zemlje
Djeca se mogu zabaviti u vrtu i gradeći dvorce od zemlje, a dovoljni su im plastična posuda od jogurta i malo mašte. Zemlja mora biti vlažna kako bi se lakše oblikovala, a za vrata, prozore i zastavice poslužit će kamenje, lišće, grančice...

Djeca u blatu jačaju imunitet
Porast oboljelih od alergija i autoimunih bolesti posljedica je, između ostalog, opsjednutosti suvremenog drušva čistoćom. Stručnjaci stoga savjetuju roditeljima da se ne brinu previše ako se mališani zaprljaju, a i da ne peru ruke antibakterijskim sapunom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • entoni 29.05.2010.

    Zavisi gdje to malo zemlje i svježeg zraka uopće više ima....

  • Chilily 29.05.2010.

    Ja i moj brat smo ko klinci bili i blatni i prljavi, to je normalno, ne razumijem roditelje koji ne puštaju djeci da budu djeca, nego ih peruckaju non stop :S

Komentiraj...
Vidi sve komentare