To je to što me zanima!

Mamin sin i tatina kćer nije laž: Roditelji ne vole svu djecu isto

Očevi najviše favoriziraju najmlađu kćer, a majke najstarijeg sina dok srednja djeca imaju najmanju vjerojatnost da će postati mezimci, otkriva u knjizi Jeffrey Kluger
Vidi originalni članak

Biste li priznali da favorizirate jedno dijete u usporedbi s drugim ili drugima, upitao je roditelje autor knjige "Efekt braće i sestara" Jeffrey Kluger. Prema njegovom istraživanju čak 95 posto roditelja jedno dijete voli više od drugog. 

- Onih pet posto roditelja koji tvrde da svu svoju djecu vole apsolutno jednako lažu - tvrdi Kluger.

Tijekom istraživanja uočio je da srednja djeca imaju najmanje šanse biti miljenici roditelja i dobivati najveće povlastice. Očevi najčešće favoriziraju najmlađu kćer, a majke najstarijeg sina. Djetetov spol i pozicija u obitelji imaju manje veze s roditeljskim favoriziranjem, a više s načinom na koji dijete doživljava sebe. 

Anketa web stranice Today/Parenting.com pokazala je kako tek 19 posto majki priznalo da imaju mezimca, a 88 posto njih otkrilo je kako se drugačije ponašaju prema sinu i kćeri. Kluger smatra kako je roditeljsko favoriziranje velik tabu u društvu, no ono svakako postoji.


Idi na 24sata

Komentari 34

  • JebeniČovjek 08.07.2017.

    Ja sam inače stariji sin i imam starijeg brata,kada on napravi neko sranje,ništa mu ne kažu.Isto tako mene stalno gledaju kada on napravi sranje.Ili kada se svađaju međusobno uvijek me uvuku u tu svađu tako da ja budem kriv.Nekad kada je bila svađa ja sam znao samo otići u sobu u nadi da neću biti kriv ali sam opet ispao kriv.Kada vam neki kažu da oni vole svoju djecu podjednako,lažu.Vjerujte mi ti roditelji će radije umrijeti nego priznati to.Ja sam od svojih to probao izvući i rekli su mi "Jel si ti ljubomoran na svog brata". Tako da im nemojte vjerovati,lažu vam,imaju prevelik " PONOS".

  • ŽMK 13.10.2011.

    ma mislim da je stvar u različitom i pristupu prema svakom djetetu...ja konkretno imam kćer od 13.god i sina od 10 mjeseci,naravno da im drugačije pristupam..i možda ispada da više ljubavi poklanjam sinu ali činjenica je na da ih volim isto ali on je još maaaali...

  • JelenaKadić 07.10.2011.

    to je istina ja sam najmlađa od djece u obitelji i uvjek sam sve s tatom radila,isla svagdje ....a brat je bio i osto mamin ljubimac i sto god napravio on je najbolji,a ja i seka manje bitne al sta ces....ja sam se udala i imam jedno djete dao Bog da imam jos koje u zivotu al nikad necu praviti taku razliku:))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare