To je to što me zanima!

Manekenski svijet: Nude im seks i droge, a depresija česta

Oko 60 posto modela priznaje da boluju od depresije, trećina njih ima neki oblik poremećaja s prehranom, pokazalo je istraživanje organizacije Model Alliance
Vidi originalni članak

Manekenke obično kreću u profesionalne vode u dobi od 13. do 19. godina, a većini njih agencije za koje rade uvjetuju da smršave kako bi nastavile raditi, pokazala je studija američke organizacije Model Alliance na 241 zaposlenih modela. Oko 60 posto manekenki priznalo je da pati od depresije, a trećina da ima neki oblik poremećaja s prehranom, prenosi Fashionista.com

Oko 30 posto modela na poslu je doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, bilo da su ih na nepropisan način dirali na snimanju ili su dobili nemoralne ponude od poslodavaca, a polovici ispitanica na poslu su nudili kokain i druge droge. 

Roditelji svoje maloljetne kćerke na snimanja i castinge prate tek u manje od 10 posto slučajeva, 28 posto roditelja to nikad ne čini, a 24 posto rijetko. 

- Modna industrija je zakonski neregulirana, manekenke rade pod ugovorima samostalnih djelatnika koji ne uključuju zaštitu na radu, minimalnu dob za rad i obavezne doprinose za zdravstveno osiguranje, a to je tek dio problema s kojima se modeli susreću - naglašava bivša manekenka Sara Ziff. Upravo iz svih navedenih razloga, ona je osnovala neprofitnu organizaciju Model Alliance, koja je posvećena zaštiti modela i njihovih osnovnih radničkih prava. U rad organizacije uključile su se i brojne slavne manekenke, poput Shalom Harlow, Doutzen Kroes, Coco Rocha i Crystal Renn.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Defiant 21.03.2012.

    Zato sto su okusile novac bez rada i misle da im je ispod casti ici konobarit ili radit za salterom jer su ljepe izvana(za iznutra nemogu rec jer neznam nijednu).Ako je takva situacija ja bih se ili postavi da me niko nedira i nenudi mi to smece ili bih otisao se mucit cjeli zivot.Ali one tako nerazmisljaju i radije ce se dat malo da nastave imati sjajne stvari i lagodniji materijalni zivot naustrb mentalnog zdravlja i maltretiranja i iskoristavanja na poslu.Apsolutno su same krive s opaskom da se u drustvu toleriraju takva ponasanja u modnom svjetu.

  • floyd_1 21.03.2012.

    Izopačeni ljudi i uz to vode unosan posao.

  • pametnjakuša 20.03.2012.

    ...a sve primorane biti tamo pa mi ih baš žao! Kad su vidjele takve uvjete što su pristajale ako im ne odgovaraju?! Gluposti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare