To je to što me zanima!

Manti - hrskavi turski zalogaji od tijesta i mljevenog mesa

Samo nek’ je fino: Manti prija za predjelo, u juhi, kao prilog ili glavno jelo jer svi vole pečene ili kuhane kombinacije mljevenog mesa i tijesta, a jede se uz umake
Vidi originalni članak

Mljeveno meso prema izboru i tijesto napravljeno od brašna, soli i vode, katkad uz dodatak jajeta, osnovni su sastojci slasnog orijentalnog mantija. Izvorno se priprema s mljevenom janjetinom, ali će bilo koje drugo biti jednako ukusno.

Turci i Armenci uživaju u njemu stoljećima. Danas postoji bezbroj varijanti tog jela koje se naziva i tatarski burek. Meso sve češće dobiva dodatke poput tikvica i različitih začina, a sve je više i vegetarijanskih verzija. Tijesto se mijesi od pšeničnoga glatkog brašna, žličice soli i 400 ml vode.  Katkad se u tijesto umijesi jaje ili dva (na 400 g brašna jedno jaje). Kad se umijesi, tijesto se ostavi da se “odmori” pola sata. Odličan je i manti od tijesta za savijače iz trgovine, samo slijepite dva, tri pretanka lista rastopljenim maslacem pa ih režite. 

Neodoljivi manti s junetinom iz pećnice 

Sastojci: 1/2 kg mljevenoga junećeg ili drugog mesa, veća glavica luka, jaje, sol, papar, paket tijesta za savijače, 100 g maslaca

Priprema: Tijesto narežite na komade 4x4 centimetra. Mesu dodajte sitno nasjeckani luk i peršin te jaje. Sve posolite, popaprite i dobro promiješajte. Na sredinu svakoga komada tijesta stavite mesnu kuglicu i dobro spojite suprotne strane tijesta. Slažite u posudu, po vrhu rasporedite kockice maslaca i pecite na 180°C oko 15 minuta. 

Manti s janjetinom i harissom

Sastojci: 200 g mljevene janjetine, 2 žlice harisse (usitnjene sušene paričice s češnjakom, maslinovim uljem i kuminom), sol, 2 ljutike, češanj češnjaka, jaje, cimet

Priprema: Janjetinu ispirjajte na ljutici s češnjakom i žlicom harisse. U ohlađenu smjesu umiješajte jaje i malo cimeta. Kuglicu mesa stavite na komad tijesta šest sa šest cm i slijepite suprotstavljene krajeve. Kuhajte pet minuta pa prelijte jogurtom i harissom.

Manti s kozjim sirom

Sastojci: 500 g kozjeg sira, vezica peršina, papar, sol, maslinovo ulje, jaje, šalica jogurta, češanj češnjaka, žlica maslaca, 1/2 žličice mljevene paprike, tijesto

Priprema: Kozji sir zgnječite vilicom ili protisnite kroz sito. Začinite ga. Dodajte mu jaje, ulje i nasjeckani peršin. Stavite žlicu nadjeva na svaki komad tijesta i zaklopite ga. Kuhajte 10 minuta. Prelijte ih jogurtom s češnjakom i zagrijanim maslacem s paprikom.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • dvorska luda 18.10.2012.

    čini mi se ukusno

  • MirelaNZ 15.10.2012.

    eh da bosanske klepe......pogledajte na coolinarki..... svake sedmice ili subotnji ili nedeljni rucak....

  • andrea1 12.10.2012.

    Stala sam kod riječi tartar i pao mi na pamet tartar biftek.... ništa što se jede prijesno u moja usta ući neće...a jok :/

Komentiraj...
Vidi sve komentare