To je to što me zanima!

Margarin zdraviji od maslaca - tvrde to istraživači s Harvarda

Za bolesti srca su zasićene masti iz maslaca i ostalih masnoća životinjskog podrijetla jednako nezdrave kao i rafinirani ugljikohidrati iz bijelog šećera, tvrde oni
Vidi originalni članak

Ako je vjerovati najnovijim tvrdnjama stručnjaka s uglednog Sveučilišta Harvard, zdravije je jesti margarin nego maslac. Oni kažu kako su otkrili da zamjena zasićenih masti nezasićenima smanjuje opasnost od srčanog udara. Zasićenih ima u maslacu i ostalim mastima životinjskog podrijetla, a nezasićenih u margarinu. 

Svoje tvrdnje baziraju na višegodišnjoj usporedbi podataka o prehrambenim navikama i zdravlju 84.628 žena i 42.908 muškaraca koji na početku istraživanja nisu bolovali od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti te raka. 

Naše istraživanje pokazuje da bi pacijenti trebali jesti više nezasićenih biljnih masti, kao i zdravih ugljikohidrata

- Zasićene masti i rafinirani ugljikohidrati podjednako su nezdravi ako uzmemo u obzir bolesti srca. Naše istraživanje pokazuje da bi pacijenti trebali jesti više nezasićenih biljnih masti, kao i zdravih ugljikohidrata, na primjer, punozrnati kruh - objasnio je voditelj istraživanja na Harvardu, profesor Frank Hu.

Osvrnuo se i na suprotne rezultate ranijih istraživanja objasnivši kako drugi istraživači nisu u obzir uzeli učinak prekomjerne konzumacije rafiniranih ugljikohidrata, kao što su bijeli šećer i bijeli kruh. On tvrdi da su za bolesti srca zasićene masti jednako nezdrave kao i rafinirani ugljikohidrati, piše Harvard Gazette.

Idi na 24sata

Komentari 63

  • Tiha Kućanica 04.10.2015.

    @Toco 1980... da, razlika je samo u procesu probave. Bravo majstore. Točno to ! Benzin je super, dizel je super, šećer je super, mast je super, voda je super, itd.... Ali ako se probavlja u različitom/neprilagođenom "pogonu" = rezultira ili finom funkcioniranju ili havarijom. Naravno da ova tvoja (neizrečena, ali jasnovideća) trvdnja stoji, jer...ništa nije loše samo po sebi, uvijek, ali baš uvijek je stvar u UPOTREBI. Da, nismo glupsoni. Tnx. Ali ovo što pišeš u ovom kontekstu nije ok. Skriveni šećeri i sol je ono (uz manjak kvalitetnog obrazovanja) čini zapadnjake debelim. Debelim i nepokretnim i blentavim, /vjerojatno postoji blaži način za to reći, ali mi se ne trudi oko toga/. Kuhajte, kupujte žive namirnice i potrudite se. Ne pušite ove fore - nije loše to je samo...- Nazoviteb stvari pravim imenom - 3 bijele smrti današnjice: - šećer (skriveni, najgori) - sol - tijesto (opet šwećer uz aditive)

  • Tiha Kućanica 04.10.2015.

    Zamislite da skupite obje šake zajedno kao da ćete piti vodu iz pipe.... To vam je količina 4-5 x dnevno hrane, obroka. Ništa od toga nije "!tvornička hrana". Naravno da je zatrovano i pesticidima i hormonima. Jbg, stvarnost zapadne civilizacije. Ono što hoću reći = kupujte meso/povrće/voće i kuhajte. Jednostavno. Bez umaka, dodataka, sokova i sl. Čak i s ovom "AKCIJA" jeftilen smećem od živih namirnica ćemo proći bolje od onog zapakiranog i u plastiku stavljenog gotovog "jela". Inače, obožavam super komentare tipa "najbolje je domaće".. Da, totalno je dostupno svima i kunski prihvatljivo na 4 odrasle osobe/mjesecu/po prosječnim plaćama/po ostatku vremena koje prweostane nakon posla/vožnje/djece itd...

  • delta. 04.10.2015.

    Naravno da nije ali margarinski lobiji će potplatiti novinare za ovakve članke jer im pada zarada. Isto mliječni lobi ulaže ogromne novce za reklamu mlijeka i jogurta ,a zna se da mlijeko ne tolerira veliki broj ljud i da odraslim ljudima nije potrebno u tolikim količinama....

Komentiraj...
Vidi sve komentare