To je to što me zanima!

Marko Palfi: Čovjek koji zna s vatrom o tajnama dobrog grilla

Marko Palfi, jedan od začetnika velike ideje o promišljenoj street food revoluciji, otkrio nam je najsočnije tajne savršenog grila, kojem ćemo uskoro svjedočiti na festivalu Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola!
Vidi originalni članak

Nakon pobjede u Masterchefu davne 2012. godine i uspješnog početka karijere u zagrebačkoj Mundoaki, Marko Palfi pokrenuo je i onu u Čakovcu. Trenutno se priprema za fantastičan Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola festival na kojem će, kako nam je otkrio, između ostalog, posjetiteljima ponuditi vrhunske delicije upakirane u slasne, već prepoznatljive Mundoakine sendviče.

Palfi nam je otkrio gdje se priprema najbolji grill, od čega bi se sastojala njegova idealna grill plata, ali i pokoju tajnu o pripremi savršenih komada mesa s grilla...

Jesi li majstor od grilla ili se više držiš nekih drugih stvari u kuhinji?

S grillom sam se počeo baviti dosta rano, pečem još od svoje tinejdžerske dobi. Uvijek sam u društvu bio onaj koji je na druženjima skakao oko grilla. Ne bi se možda nazvao majstorom od grilla, ali mislim da imam dovoljno znanja da mogu pripremiti dobar grill. To je za kuhara jedan jako bitan aspekt koji, uz druge stvari u kuhinji, treba savladati. 

Gdje je najljepše pripremati roštilj?

Najljepše mi je otići u prirodu, a toga kod nas u Međimurju barem ne nedostaje, odemo gore, maknemo se iz grada i uživamo u prirodi. To su neki nekontrolirani uvjeti kad ti trebaš naći dobro drvo, ugljen, posložiti roštilj, zapaliti vatru i napraviti dobar žar... Sve je to dio nekakvog procesa koji vodi dobroj zabavi i druženju pa kad je na kraju sve gotovo, jedenje je samo vrhunac cijelog procesa.

Puno putuješ, pa daj nam reci gdje se u svijetu jede najbolji grill?

Nedavno sam bio u Singapuru i moram reći da su Azijati stvarno dobri u pripremi jela s grilla. Jako dobro pripremaju meso, ali to je jedna potpuno drugačija priča i potpuno drugačiji spektar okusa. Teško je reći tko priprema najbolji grill, ali mislim da Amerikanci imaju najbolju priču jer su u tome otišli najdalje. Imaju te velike roštilje i smokere na kojima se meso može dimiti satima. Južna Amerika i Argentina su u smislu roštilja i govedine s roštilja definitivno prvi. Ipak, na kraju svega, mislim da mi je nekako najdraži roštilj onaj koji napravim sa svojom ekipom, frendovima negdje u prirodi... 

Koje marinade biraš i koliko dugo je potrebno marinirati određeno meso da bi ono bilo upravo savršeno?

Marinade za roštilj su izbor svakog čovjeka, ali  mislim da su najbolje marinade za, primjerice, piletinu na bazi soja umaka, miso paste, češnjaka, đumbira, limuna, senfa... S druge strane, dobra govedina, dobar odrezak treba samo dobro posoliti i znati ispeći. Piletina na sebe preuzima arome i treba ju obogatiti, a dobar komad govedine već ima dovoljno okusa pa samo treba biti dovoljno spretan da se okus istakne. Tu ne volim koristiti previše začina niti marinada. Na kraju, najbitnije je razumjeti svaki komad mesa i onda ga odvesti u onom smjeru koji čovjeku najviše odgovara.

A povrće?

Za mene je definitivni favorit dobra, grillana rog paprika. Poslužena s bučinim uljem, malo vinskog octa, češnjaka, peršina. Naravno, tikvice za žara su super, grillani patlidžani su odlični, gljive s roštilja su jako dobre. S povrćem treba znati, treba znati razumijeti do koje faze se povrće peče i ostale finese koje čine dobrog grill majstora.

Na tvojoj idealnoj plati s grilla našlo bi se...

Idealna plata po meni bi bila dobar marinirani otkošteni batak i zabatak, to su mi najdraži dijelovi piletine. Dobra grillana pileća krilca također ulaze u tu kategoriju. Svinjska rebra definitivno, svinjska vratina i za kraj, neki dobar odležani ramstek pečen medium rare. Sve to u kombinaciji s ljetnim povrćem sa grilla, dvije, tri dobre salate i dobrim kruhom bilo bi pun pogodak.

Zahvaljujemo Marku Palfiju, kojeg uz brojne druge domaće gastro zvijezde možete uživo pogledati na najjačem grill eventu ovog proljeća - Zagreb Chill&Grill festivalu!

Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati, (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata). Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, TABASCO®, Konzum i mnogi drugi...  

Uskoro donosimo opširan program sva četiri dana sa svim detaljima! Pratite nas na facebooku i Gastro.hr.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • user_466126 19.04.2017.

    Prije nego posaljete clanak, provjerite tko jr bio pobkrdnik! Nije on pobijedio 2012.nego Nikola Lesar.

  • Sljam66 19.04.2017.

    Pa nije me nešto previše dojmila mundoaka, meni je bila hrana teški prosjek, a i konobari su bili neljubazni

  • pocahontas76 18.04.2017.

    Ocito covjek zna svoj posao. A ima i onih kuhara koji se hvale titulama head chefa i new yorskom skolom kuhanja, pa za jednu peku spale 9 vrecica uglja... 😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare