To je to što me zanima!

Masna hrana povećava rizik od raka dojke za gotovo 20 posto

Visok unos zasićenih masti utječe na hormonalnu ravnotežu i povisuje razinu kolesterola u krvi čime se povećava rizik od raka dojke i pospješuje njegovo širenje
Vidi originalni članak

Atkinsova i LCHF dijeta povećavaju rizik od raka dojke, utvrdila je studija talijanskog Nacionalnog instituta za tumore u Milanu provedena na 300.000 žena u 10 europskih zemalja. Prehrana koja uključuje visok udio zasićenih masti i smanjen unos ugljikohidrata povisuje rizik od najučestalije vrste raka, estrogen receptor pozitivnog raka dojke, za 20 posto. 

Ona utječe na hormonalnu ravnotežu, a samim time i na razinu estrogena i progesterona koji se povezuju s karcinomom. Također, masnoća povećava razinu kolesterola u krvi. Kolesterol se razgrađuje na metabolite od kojih je jedan nazvan 27HC i on može oponašati estrogen čime pospješuje širenje tumornih stanica. 

Masna hrana povećava rizik od raka dojke s pozitivnim HER 2 i vrste karcinoma osjetljive na hormone za 28 posto, piše Daily Mail

- Rezultati istraživanja potvrdili su da masna hrana, osobito zasićena masnoća, povećava rizik od receptor-pozitivnih bolesti. To znači i receptor- pozitivnih vrsta raka dojke - objasnila je voditeljica studije, dr. Sabina Sieri. 

Prijašnje studije potvrdile su da hrana s visokim udjelom masnoće povećava rizik od raka debelog crijeva i podiže razinu kolesterola. Osim toga, utječe na dotok krvi u mozak i povezuje se s Alzheimerovom bolesti. 


Idi na 24sata

Komentari 2

  • Jasminka_71 12.04.2014.

    za sve bolesti,pa tako i raku dojke,najveci krivac je stres,hrana ima veliku ulogu,ali nacin zivota najvecu!

  • 11.04.2014.

    A zbog čega nije navedeno kakve zasićene masti? Nije isto ako su žene jele umjetne margarine, za koje se zna da su kancerogeni, i ako su konzumirale maslac pašnih kravica i domaću svinjsku mast. I čisto sumnjam u vjerodostojnost raznoraznih studija, svi plešu kako naručitelji sviraju...

Komentiraj...
Vidi sve komentare