To je to što me zanima!

Matične stanice jajnika mogle bi biti rješenje za neplodnost

Znanstvenici su uspjeli izolirati matične stanice iz jajnika iz kojih su u laboratoriju proizveli jajne stanice koje se mogu oploditi i usaditi u tijelo, pokazalo je istraživanje
Vidi originalni članak

Američki znanstvenici iz Opće bolnice u Massachusettsu pronašli su matične stanice u jajnicima iz kojih će moći proizvesti neograničenu zalihu jajašca. Ovo bi otkriće moglo revolucionirati umjetnu oplodnju. 

Uspjeli su izolirati matične stanice iz jajnika žene iz kojih su proizveli nezrele jajne stanice, oocite, koji se mogu oploditi. Potom su ih usadili u jajnike ženki miševa odakle su normalno rasle sljedeća dva tjedna, potvrđuje istraživanje. Ovi rezultati protive se dosadašnjoj tvrdnji da žene imaju ograničen broj jajašca, piše ABC.

- Ovo bi otkriće moglo pomoći neplodnim parovima, pa čak i odgoditi vrijeme propadanja jajnih stanica - tvrdi autor studije dr. Jonathan Tilly.  

Najviše oocita žena ima još kao fetus, oko sedam milijuna, a do rođenja se taj broj smanji za milijun. Dok puberteta izgubi još 300.000, a po ulasku u menopauzu oni nestaju.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • floyd_1 28.02.2012.

    Nije daleko vrijeme kada ćemo djecu naručivati po izboru . Parovi daju krv i za neko vrijeme odu po dijete .

Komentiraj...
Vidi sve komentare