To je to što me zanima!

Mediteranski ručak od povrća i ribe za Veliki petak ili svaki dan

Glavna namirnica na jelovniku je riba poput šarana ili oslića, no želite li izbjeći meso, možete pripremiti i brzu pogaču ili povrće punjeno kuhanom rižom i gljivama
Vidi originalni članak

Osim ribe, koja se uglavnom priprema za ručak, na Veliki petak u kontinentalnom dijelu Hrvatske jede se i grah, a oni koji se požele zasladiti, najčešće biraju suho voće, kompote, savijače od sira te tijesto s orasima i makom. Na sjeveru Hrvatske jedu se šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morski plodovi. Vrlo često priprema se i bakalar, a jeftinije varijante jela uključuju oslića, tunjevinu i srdele. 

Pripremite okruglice od tunjevine s tjesteninom. Skuhajte špagete u slanoj vodi. Gotov umak od rajčice razrijedite s malo temeljca i kuhajte na srednjoj vatri. U međuvremenu u blenderu usitnite kruh, češnjak, parmezan, limunovu koricu, tunjevinu, peršin i jaja. Oblikujte kuglice od smjese pa ih dodajte umaku od rajčice. Kuhajte desetak minuta te pomiješajte sa špagetima. Pospite peršinom i poslužite. Tunom možete nadjenuti i brzu pogaču - pomiješajte dvije šalice jogurta, četiri šalice brašna, 25 g praška za pecivo i malo soli. Izmiješajte, zamijesite tijesto i stavite ga na namašćen lim za pečenje. Nadjenite tunom i pecite dok ne porumeni. Možete pripremiti i paprike. Nasjeckajte poriluk, rajčice i bukovače. Prepržite češnjak začinjen paprikom u prahu pa dodajte kuhanu rižu. Začinite i umiješajte malo bosiljka te time i povrćem napunite paprike. Pecite oko pola sata na 180°C. 

Osim toga, obitelj i najbliže za stolom razveselite i šarenom roladom od povrća. Blanširajte krumpir i špinat pa ih začinite. Zgnječite i razvaljajte poput tijesta. Skuhajte mrkvu i narežite je na kockice pa pomiješajte s kuhanom rižom. Posolite pa dodajte peršin, slatku papriku u prahu, češnjak i šampinjone. Time nadjenite koru od krumpira, zarolajte i ostavite u hladnjaku dva sata prije posluživanja.

Quiche od srdela i povrća

Sastojci: 300 g lisnatog tijesta, 5 jaja, šalica mlijeka, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, 1,5 šalica prepolovljenih cherry rajčica, 2 mlada luka, 1/4 šalice naribanog parmezana, 1/4 šalice naribane gaude, 1/2 šalice listića bosiljka ili vlasca za ukras, 200 g srdela

Priprema: Ugrijte pećnicu na 190°C. Namastite okrugli lim za pečenje. Razvaljajte tijesto i utisnite ga u kalup. Ostavite u hladnjaku 20 minuta. Pecite 15 minuta nenadjeveno, ali tako da preko tijesta stavite neki teret. Napravite nadjev. Istucite jaja i mlijeko pa začinite. Poredajte polovice rajčica preko pečenog tijesta pa pospite nasjeckanim lukom. Preko prelijte jaja. Pospite sirevima pa preko poredajte srdele. Pecite 30-40 minuta te ukrasite bosiljkom ili vlascem i poslužite. 

Pečeni brancin s povrćem

Sastojci: 1,5 kg brancina, 300 g krumpira, 250 g mrkvi, 300 g crvene paprike, 150 g špinata, 150 g luka, ulje, sol, limun, ružmarin, majčina dušica, vezica peršina, 150 g maslaca, 1/2 patlidžana, 100 g cherry rajčica

Priprema: Očistite ribu pa je operite i posolite. U utrobu stavite malo ružmarina, majčine dušice i peršina. Složite brancin u posudu za pečenje koju ste namastili maslacem, okolo poredajte kriške limuna te preostale sastojke. Pecite 30-40 minuta na 180°C. 

Pita od lososa i špinata

Sastojci: 400 g fileta lososa, sol, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 500 g lisnatog tijesta, 1/3 šalice kupovnog pesta, 200 g špinata

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Začinite filete lososa solju i češnjakom u prahu. Razvaljajte tijesto pa preko stavite špinat tako da ostane rupa između špinata u sredini tijesta. Preko špinata stavite losos te ga premažite pestom. Rubove tijesta malo premažite vodom. Preklopite i prstima pritisnite rubove. Pecite 20-25 minuta. 

Riblje rolice s bundevom i krumpirima

Sastojci: 4-5 fileta pastrve, 200 g bundeve, 200 g krumpira, nekoliko grančica majčine dušice ili drugog začina, 3-4 žlice maslinova ulja, žličica soli, žličica papra

Priprema: Posolite i popaprite ribu. Narežite bundevu i krumpire na kockice. Ribu zarolajte pa okolo omotajte grančicama začina. Sve zalijte maslinovim uljem te još začinite. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 50 minuta na 180°C.

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata na kioscima.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • Hrvat300 18.04.2014.

    Pošto ja kao pravi vjernik katolik,zahvaljujuć našoj Crkvi i Vladi postim skoro cijelu godinu,danas nemoram,mogu bar dvaput godišnje da se pošteno najedem mesa,a svi znamo da riba nije meso :D

  • emma123 18.04.2014.

    Pijani šaran, naravno ;))

  • Major Gašpar 18.04.2014.

    Ljudi brkaju Veliki Petak i razlog za gozbu sa ribom na sto načina ???!!! Veliki Petak je dan Kristove muke ,a ne gozbe zar je Krist mogao zamijeniti svoju muku sa npr. pričanjem loših viceva ili sjedenjem u fotelji ???!!! Ne gospodo vjernici POST je kruh i voda i ništa više ovo što vi radite sa gošćenjima s ribljim specijalitetima ne vrijedi ni pišljiva boba samo se zavaravate !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare