To je to što me zanima!

Meksički sendvič - la Torta: Ovo čudo je samo za prave gurmane

Meksička la Torta je specifičan sendvič koji pomalo podsjeća na burger, ali njegova čar su beskrajne kombinacije mesa, začina ili dodataka koje možete koristiti
Vidi originalni članak

Popularnost ovog sendviča je naglo narasla u gradu Meksiku tijekom ranog 20. stoljeća, a specifičan je po bolilo pecivu karakterističnog oblika i lokalnim sastojcima poput pečene svinjetine, srdela ili piletine u sendviču.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako pravilno jesti hamburger, bez nereda?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Do pedesetih godina prošlog stoljeća sendviči su postali brza i jeftina hrana za urbane radnike koji se više nisu stizali vratiti kućama na ručak. 

Danas je la Torta moderni meksički sendvič koji se prodaje na tržnicama, u malim trgovinama i na samoj ulici gdje su prodavači raštrkani po svakom uglu. 

Ono što ga definira je pecivo napravljeno od jednostavnog, slanog pšeničnog tijesta.

Od čega se sastoji moderna la Torta:

1. Svježi, jeftini kruh

Većina latinoameričkih pekara prodaje bolila peciva i ono je ključno. 

2. Namazi, umaci i začini

Prženi grah. Majoneza - uvijek. Avokado također dodaje vlagu. Bez obzira koje povrće imate ukiseljeno - rajčicu, isjeckani kupus, paprike ili kiseli krastavac - sve je dobrodošlo u tortu.

Obavezno je dodati malo narezanog češnjaka. Zdrobljeni ocijeđeni ananas iz limenke? Može i to.

3. Meso

Mesni dio može biti narezak, kuhana šunka, pečena puretina ili piletina, pa čak i pohane. Popularna zamjena za meso su i konzervirane srdele u umaku od rajčice. Jaja. Mogućnosti su bezbrojne.

La Torta može biti i veganska - bez mesa, ali s pojačanom dozom sira ili više vrsta sireva.

  • Hrskavi pileći kotlet
  • Jaja (tvrdo kuhana, pržena ili kajgana)
  • Pirjano meso - bilo koja vrsta (pileća karabataci (otkošteni), svinjska lopatica, pureća prsa, šnicli)
  • Marinirani tofu
  • Šunka ili slanina

4. Sir

Sirevi svih vrsta ljepilo su za tortu: Topljeni sir pomaže u spajanju sastojaka, a mekši sir može se razmazati ili mrviti radi zabavnih tekstura. 

  • Panela, ili bilo koji od onih super čvrstih sireva koje možete roštiljati / kuhati bez topljenja (poput halloumija)
  • Kozji sir
  • Cotija

5. Kiseli krastavci 

Konačni dodatak su kiseli krastavci; u mješavinu donose esencijalni začin i dodatni okus. 

Možete dodati bilo koje ukiseljeno povrće: feferone, lučice, krastavce, paprike.

I na kraju iscijedite malo citrusa na gornju ili donju stranu peciva, piše portal Salon

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 07.05.2021.

    ja bi bez mesa i zestokih umaka krastavbac  majoneza sir luk

Komentiraj...
Vidi sve komentare