To je to što me zanima!

Mini kulinarski prečaci: Soda bikarbona ubrzava kuhanje

Uz malo sode bikarbone grah se brže kuha, slanutak je mekši, a luk postaje staklast za tren. Dobar saveznik u brzini je i nož te što sitniji komadi namirnica
Vidi originalni članak

Prije no što počnete kuhati, upalite pećnicu ili štednjak te ugrijte vodu u loncu, savjetuje američki autor brojnih kuharica Mark Bittman. 

- Obično najprije treba prepržiti češnjak ili luk. Kratko izmiksajte luk u multipraktiku pazeći da se ne pretvori u kašu. Češnjak stavite u zdjelicu, poklopite i protresite kao da mućkate koktel u shakeru - kaže Mark.   

Kako biste uštedjeli vrijeme na pirjanju luka, pospite ga sodom bikarbonom zahvaljujući kojoj će brže postati staklast. Soda bikarbona ubrzat će kuhanje i slanutka te graha. Nakon kuhanja ih isperite pod mlazom vode te nastavite s pripremom. Kuhani krumpir najbrže ćete oguliti ako ga stavite u vodu s ledom, ostavite nekoliko trenutaka pa ga ogulite pod prstima. 

- Niste li vješti u brzom sjeckanju; začine, poriluk ili blitvu najbrže je narezati kuhinjskim škarama - savjetuje Mark Bittman. 

Prava temperatura 

Ako vam za pripremu kolača trebaju jaja sobne temperature, jaja iz hladnjaka brzo ćete ugrijati ako ih stavite u zdjelu tople vode i ostavite da stoje pet minuta.

Fini sendvič 

Kupite duguljasti kruh i umjesto više sendviča napravite samo jedan. Nakon što ste ga napunili mesom, povrćem i omiljenim umakom, narežite ga na onoliko komada koliko trebate.

Čim više usitnite 

Velikim i debelim komadima hrane treba dugo da se skuhaju pa režite na što manje komade.

Zamrznuto 

Limun, naranču ili slaninu zamrznite. Lakše će se rezati i ribati pa ćete uštedjeti na vremenu.  

Mesne okruglice za brzinsku večeru

Najviše vremena oduzima valjanje okruglica, a to riješite jednostavno - nemojte ih valjati. Pomoću dviju žlica uzmite malu količinu smjese i stavite u tavu. Možda neće izgledati savršeno, ali bit će slasne i brzo gotove. S viškom mesnih okruglica možete napraviti i sendviče s povrćem.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • alan ford_1 29.11.2014.

    Dobri savjeti.

  • pikzibner 28.11.2014.

    ovo s ledom i krumpirom nije mini kulinarski prečac... niti ovo s miksanjem luka i češnjaka... a okruglice, opereš ruke, pobrašniš dlanove i oblikuj, pa to svladaš kod plastelina u vrtiću raditi brzo... a ne tu dve žlice pa dobiš njok od mesa... i hrpu suđa za oprat

  • CUKRENA. 28.11.2014.

    Za sodu sam čula ali ne koristim, osim za kolače di je neophodna a ove ostale savjete.. a neš ti, problem nasjeckati povrće ili meso na sitno, ko da sam u restoranu pa sjeckam nekoliko kila..

Komentiraj...
Vidi sve komentare