To je to što me zanima!

Mladi se radi pandemije i vijesti o umrlima okreću 'goth' stilu

Andrew Groves, profesor modnog dizajna na Sveučilištu Westminster, iznio je mišljenje o povratku stila koji podrazumijeva mračan način odijevanja te ga povezao s događanjima u svijetu
Vidi originalni članak

Moda je reakcija na događanja oko nas, 'produžetak' naših stanja uma i načina razmišljanja, naročito kad je o mladima riječ. Stoga, logično je da će dio modnih stilova biti ogledalo negativnih događanja koja su obilježila noviju povijest.

- Ljudi traže estetski način da izraze mračne emocije i to od samog početka pandemije jer smo preplavljeni vijestima o smrti, smrtnosti i bolesti, dok je zatvaranje škola među tinejdžerima izazvalo stanja kao što su osjećaj neangažiranosti, mrzovolju i introspekciju - komentirao je Andrew Groves, profesor modnog dizajna na Sveučilištu Westminster, za Guardian.

POGLEDAJTE VIDEO: Petar Trbović o kreativnom poslu stiliste

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Platforma za second hand odjeću Depop, koja je popularna među pripadnicima generacije Z, javlja da je u posljednja tri mjeseca porasla potražnja za goth odjećom, od čak 20%.

POVRATAK ŠTIKLE Elegantan izgled i vrh u špic: Prekrasne salonke u raznim bojama osvojile su modnu scenu

Crni korzet je u listopadu tražilo čak 200% kupaca više. Istovremeno, online shop Lyst javlja da je porasla potražnja za kreacijama Ricka Owensa, inače modne ikone goth publike, za čak 200%.

SVI GA NOSIMO Kreativnost na djelu: Lagani šal za raznolikost modne formule

Pretrage za crnim predmetima na Lystu su porasle za 169%, goth chokerima za 81%, a mrežastim majicama za 196%.

Daniel Rodgers, autor publikacija o modi i kulturi, istaknuo je da nova gotička estetika stilski priziva početak devedesetih te da se referira i na mješavinu stilova kao što su emo, punk te cyber-goth.

STILSKE IGRE Slojevite kombinacije za tople dane: Prsluk u 7 urbanih stilova

Mladi reagiraju na svijet oko sebe stilom odijevanja, a kad negativne vijesti imaju najveći značaj, dešavaju se promjene u smjeru mračnih kreacija i detalja.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 10.01.2022.

    takve sam viđala i prije korone .

  • eho_ 09.01.2022.

    Nekako mi ovo sve već pomalo dosadno..I totalno out..sorry 🥴😬🥱🥱🥱🤷🏼‍♀️

  • 09.01.2022.

    Ma daj, tko se okreće goth stilu zbog ovih događaja...Oni koji se okreću tom stilu rade to zbog toga jer im se sviđa taj stil, koji ima odličnih stvari. Meni se isto jako sviđa, po svim pitanjima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare