To je to što me zanima!

Mlijeko najbolje čuva oči u kasnijoj dobi zbog vitamina D

Nedostatak vitamina D direktno je povezan s razvojem senilne makularne degeneracije u žena, a njegovi najbolji izvori stižu iz hrane, posebno iz mlijeka i ribe
Vidi originalni članak

Žene s visokom razinom vitamina D imaju za dvije trećine manju vjerojatnost od razvoja senilne makularne degeneracije (AMD), najčešćeg uzroka sljepoće, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Buffalo. Protiv senilne makularne degeneracije ne postoji preventivno liječenje, iako laserska operacija i lijekovi mogu ograničiti štetu koju je prouzročilo to stanje, piše Daily Mail. 

U žena mlađih od 75. godina razina vitamina D u krvi i njegova potrošnja isključivo su vezane uz smanjenje rizika od senilne makularne degeneracije. Kod žena s najvišom koncentracijom vitamina D rizik od razvoja bolesti je za 59 posto manji nego kod onih s najnižom koncentracijom. Ali oči štiti samo vitamin D koji se dobiva iz hrane i dodataka. Vrijeme provedeno na suncu ne utječe na razinu rizika. Najbolji izvori vitamina D u hrani su mlijeko, riba, margarin i neke vrste žitarica.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • čitač 12.04.2011.

    :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare