To je to što me zanima!

Monopoly, neprobojni prsluk i brisače za auto osmislile žene

Amerikanka Nancy Johnson još je 1843. osmislila starinski aparat za sladoled, a Josephine Cochrane za pranje posuđa. Iako se njima tad upravljalo ručno, olakšavali su život
Vidi originalni članak

Unatoč suočavanju s diskriminacijom, žene su i kroz povijest dale neprocjenjiv doprinos svijetu svojim otkrićima, od kućanskih pomagala do tehnoloških inovacija, poput programa za prva računala.

Amerikanka Nancy Johnson još je 1843. osmislila starinski aparat za sladoled, a Josephine Cochrane za pranje suđa. Iako se njima tad upravljalo ručno, olakšavali su svakodnevni život, baš poput pedale za otvaranje kante za smeće stopalom, kao i nepropusne pelene, koje su također osmislile žene. Zaslužne su i za izum neprobojnih prsluka i brisača za automobile, ali i društvenu igru Monopoly. Naime, Elizabeth Magie je 1904. izumila preteču te popularne društvene igre, zvanu “The Landlord’s Game”, a Monopoly je nastao kao njezina kopija tek 30 godina kasnije. Dr. Grace Murray Hopper je pak pomogla programirati prva računala pomoću svojeg programskog jezika COBOL, koji je jedan od najstarijih, a zahvaljujući Shirley Ann Jackson znamo tko nas zove na telefon.

SPLITSKA POLICAJKA Uz upornost, volju i ljubav žene mogu uspjeti u 'muškom' poslu

  • Nancy Johnson je 1843. osmislila prvi aparat za sladoled. Vanjska posuda punila se ledom, a unutarnja smjesom, koja se miješala ručno.
  • Josephine Cochrane izumila je prvi komercijalno uspješni patent za pranje posuđa oko 1880., a njime se također upravljalo ručno.
  • Margaret Knight izumila je papirnatu vrećicu 1868., ali čovjek po imenu Charles Annan pokušao ju je ukrasti i patentirati kao svoju ideju. Tužila ga je i pobijedila nakon duge bitke.

  • Mary Anderson je došla na ideju za brisače na vjetrobranima kad je posjetila snježni New York 1902.
  • Elizabeth Magie izumila je ‘The Landlord’s Game’ 1904. godine. Igra je kopirana i prodana kao ‘Monopoly’ 30 godina kasnije.
  • Marion Donovan je 1946. dizajnirala vodonepropusnu pelenu s vanjskim slojem od najlona.
  • Stephanie Kwolek je 1965. godine osmislila sintetičko vlakno koje je bilo tako snažno da je bilo neprobojno za metke.

MAME, RADUJTE SE! Pokazalo se da kćeri napornih majki izrastu u uspješnije žene

  • Početkom 20. stoljeća Lillian Gilbreth dizajnirala je korisne izume za kućanstvo, pa i pedalu za nogu koja otvara poklopac kante za smeće.
  • Dr. Grace Murray Hopper pomogla je programirati prva računala. Osmislila je 1959. programski jezik COBOL.
  • Fizičarka Shirley Ann Jackson od 1976. do 1991. godine vodila je istraživanja američke telekomunikacijske tvrtke AT&T Bell Laboratories. Pridonijela je izumu identifikacije pozivatelja i opcije ‘poziva na čekanju’.

OTKRIVENA DUGO ČUVANA TAJNA: Ovo je razlog zašto se Kraljica nije vratila u London kad je umrla princeza Diana

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Phoenix19 11.03.2019.

    Vi ste stvarno stavili Monopoly pod izum?? I Brisače? Kao ne bi se stvorila potreba za njima i ne bi netko drugi "izumio" brisače . A tko je izumio elektromotor u brisaču?

  • Mthesecond 11.03.2019.

    Svaka cast za ovu koja se uspjela izboriti za papirnatu vrecicu,nije dala da joj taj neki otme izum :)) To je bila zena! Respekt..I hvala ovoj koja je izumila pedalu na kanti za smece,jooo koliko to znaci :)) Jesmo mi muskarci superiornija vrsta na neki nacin,al eto ima,uvijek se nadje I zena koje vrijede,koje vrijedi pohvaliti :))

  • kojajeura 11.03.2019.

    Jevala vas amerikanizacija!! Poceli ste gurat feminazi u prvi red. Prestani te radit raskol u drustvu i ne radnicama davat povode da jos vise ne rade

Komentiraj...
Vidi sve komentare