To je to što me zanima!

Možete živjeti u ljudskoj ptičjoj kućici: Ispod vas je - provalija

Stanovništva je sve više u velikim gradovima, a građevinskog zemljišta sve manje. Ono što i ima je po iznimno visokoj cijeni pa su ovi arhitekti odlučili pronaći novo rješenje
Vidi originalni članak

Propitkujući načine na koji bismo sve danas mogli živjeti u gradovima, švedski arhitekti ugledali su se na ptice. 

"Ne moramo nužno graditi na zemlji, možemo učiti od životinja. Mnoge životinje, uključujući i ptice grade gnijezda na drveću, pod liticama i u šupljinama stijena", ističu arhitekti kućica NestinBox (ptičje kućice). 

Ove kućice produkt su zajedničkog rada tvrtke Moderna Trähus (Moderne drvene kućice) te arhitekata Elisabette Gabrielli i Pontusa Öhmana. 

U velikim svjetskim gradovima cijene građevinskog zemljišta su enormno visoke kao i same kuće. Upravo bi zato, neka nova rješenja mogla biti isplativa i revolucionarna. 

NestinBox drvene su kućice s ugrađenom čeličnom konstrukcijom od 50-ak kvadrata i na tri kata. Pričvršćuju se na stijene. Krovovi su lagano nakrivljeni i usmjereni samo na jednu stranu. 

Osnovni nacrti izgledali su baš poput kućica za ptice, ali postupno su nadograđeni i modernizirani te razvijeni u funkcionalni dom za jednu do dvije osobe, piše Archdaily. Kućice imaju svijetlo smeđe i crne panele zbog čega izgledaju vrlo primamljivo izvana, ali i vizualno smanjuju njihovu visinu. 

Svaka od njih ima kuhinju s blagovaonicom, dnevnu sobu, kupaonicu s tuš kabinom, spavaću sobu s bračnim krevetom i studio prostor koji može poslužiti kao radna ili dječja soba. Spiralne stepenice povezuju sva tri kata, a velika praznina na prvom katu stvara osjećaj prostora, povezanosti i otvorenosti, unatoč realno malom i kompaktnom prostoru. Prozora nema sa stražnje strane prema stijenama. 

Ove kućice su još uvijek samo koncept, ali s obzirom na potencijal u zagušenim gradovima mogle bi uskoro i postati stvarnost, piše Daily Mail. 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Splicanka'92 31.05.2017.

    Baza, ali, ne hvala.

  • Cukrena 31.05.2017.

    Mogla bi jedino kavu popiti na takvom mjestu..ali živjeti...teško i nikako..

  • sol 31.05.2017.

    Super, nema auta, nema buke, i fini zrak!

Komentiraj...
Vidi sve komentare