To je to što me zanima!

Muči vas perut, ispadanje kose i ispucali nokti? Jedite više kelja

Ekstrakt kelja sastavni je dio krema, laka za nokte i šampona jer potiče proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost, vlaži vlasište i jača nokte. Potražite proizvode s njim, jedite variva od kelja i pijte ukusan sok
Vidi originalni članak

Osim u varivima, salatama i sokovima, kelj je svoje mjesto našao i na beauty policama. Bogat antioksidansima i željezom, kelj smanjuje upalu, ublažava upalu i opekline od sunca te povećava elastičnost kose. Upravo zbog toga sve je češće njegov ekstrakt dio krema, lakova za nokte i šampona, piše Daily Makeover

POGLEDAJTE VIDEO: Cijene povrća na hrvatskim tržnicama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Koža

Kelj obiluje vitaminima A, C i K koji smanjuju tamne podočnjake i zatežu kožu oko očiju čime se smanjuje rizik od sitnih bora. On sadrži lutein, karoteonid koji potiče proizvodnju kolagena i preporučuje se kod oteklina i ožiljaka. Osim toga pomaže u čišćenju pora i zadržavanju vlage u tijelu što kožu čini zdravijom. 

Kosa

Omega-3 i omega-6 masne kiseline iz kelja vlaže vlasište, pospješuju rast kose i ublažavaju perut. Njegov se ekstrakt koristi u šamponima, ali djelotvoran je i u maskama. Za pripremu maske potrebno je u blender staviti četiri lista kelja, malo limunova soka i žličicu maslinovog ulja. Dobivenu pastu potom treba umasirati u vlasište i ostaviti 20 minuta prije ispiranja. 

LIJEPA KOSA Uz pomoć ova 4 testa provjerite koliko je vaša kosa (ne)zdrava

Nokti

Kosa i nokti sastoje se od keratina, a kelj potiče njegovu proizvodnju. To nokte čini snažnima i dobro hidratiziranima. 

Varivo od kelja 

Sastojci

- 1 manja glavica kelja
- 3 krumpira
- 1 luk 
- 1 do 2 mrkve 
- 200 mililitara temeljca
- crvena paprika, lovorov list, sol, papar
- malo maslinovog ulja

Priprema

Luk nasjeckajte na sitno pa ga pirjajte na ulju. Ogulite krumpir i mrkvu i nasjeckajte ih na kockice. Ubacite u zdjelu pa pustite da se pirjaju nekoliko minuta. Dodajte temeljac i kuhajte dok se krumpiri ne skuhaju do pola. Dodajte još vode, začinite soli, paprom, crvenom paprikom i dodajte lovorov list. Ubacite nasjeckani kelj i kuhajte dok povrće ne omekša.

POGLEDAJTE 2. EPIZODU FIRME: Ono kad je kolegica bivša manekenka

JAVLJA SE U JESEN Dermatolog: Perut treba liječiti, jer može izazvati ispadanje kose

Idi na 24sata

Komentari 1

  • crna mačka 01.11.2020.

    Genetika je zakon.

Komentiraj...
Vidi sve komentare