To je to što me zanima!

Muškarci danas žele brak, a žene žude za neovisnošću

Žene se u današnje vrijeme u ljubavi ponašaju racionalnije od jačeg spola, a sociolozi tvrde da je to rezultat ekonomskog izjednačavanja između spolova
Vidi originalni članak

Predrasude da je muškarcima na pameti prvenstveno seks i viđanje bez obaveza dok su žene te koje se žele "skrasiti", opovrgla je nova američka studija. Obuhvatila je oko 5200 muškaraca i žena u dobi od 21. do 65. godine starosti. Današnji muškarci prije se zaljubljuju i imaju veću želju za djecom nego žene, otkrila je anketa koju je provela internet stranica Match.com i Sveučilište Rutgers u New Jerseyu. 

Zamjena uloga

Čak 54 posto muškaraca izjavilo je da se barem jedanput zaljubilo na "prvi pogled", dok je to iskusilo tek 44 posto žena. Više od polovice anketiranih muškaraca u dobi od 21. do 34. godine željelo bi imati djecu u skoroj budućnosti, a o djeci razmišlja i oko 44 posto žena.

- Ovakvom je razmišljanju doprinijelo ekonomsko izjednačavanje žena s muškarcima, što je dovelo do svojevrsne zamjene njihovih uloga - smatra voditeljica istraživanja, kulturna antropologinja dr. Helen Fisher.

Danas žene više cijene i svoju samostalnost, pokazuje studija, a 77 posto žena smatra kako im je ona iznimno važna u životu. To isto misli tek oko 58 posto muškaraca. Žene su se također spremnije izjasniti kako uopće ne planiraju imati djecu u većem broju nego muškarci. Oko 35 posto žena ne želi se odreći večernjih izlazaka sa svojim prijateljicama, dok isto misli oko 23 posto muškaraca. Oko 78 posto žena ne bi odustalo od svojih hobija i interesa radi ljubavne veze ili braka.

Odabir partnera

U potrazi za partnerom društveno i obiteljsko porijeklo igraju veliku ulogu, otkriva istraživanje. Što se tiče religijskih uvjerenja, 83 posto muškaraca i 63 posto žena smatraju kako ono nije bitno u odabiru partnera.

- Ako je riječ o odabiru životnog partnera, slobodno možemo reći kako ljudi danas traže kompletnu ličnost, a muškarci su ti koji se više žele vezati uz jednu ženu - smatra suradnica istraživanja, profesorica sociologije Kathleen Gerson.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • nefer 04.02.2011.

    ma da, u USA je cak jedan muskarac rodio...ali ovdje sad imamo novi zakon o silovanju...

  • user_39717 04.02.2011.

    Kak se zove ovaj film s Milom i Justinom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare