To je to što me zanima!

Na pragu su stvaranja cjepiva protiv HIV-a - riješili problem

Znanstvenici su napokon uspjeli riješiti problem koji ih je dugo vremana kočio u stvaranju cjepiva protiv HIV-a. Sada su otkrili način kako spriječiti širenje virusa i nadaju se cjepivu s dugotrajnim učinkom
Vidi originalni članak

Najveći problem kod cjepiva protiv HIV-a bila je nemogućnost stvaranja imunosnih stanica koje bi ostale dovoljno dugo u cirkulaciji da spriječe širenje AIDS-a. Tim međunarodnih istraživača vjeruje da su to riješili "odblokiravanjem" procesa povezanog s proteinom HIV-a koji je zadržavao proizvodnju antitijela "B-stanica" u imunitetu. Vjeruju da su na pragu stvaranja cjepiva protiv HIV-a jer su uspjeli riješiti najveći problem koji ih je priječio u tome.

- Da bi cjepivo bilo učinkovito, ono mora djelovati duži period - poručio je vodeći znanstvenik profesor Jonathan Heeney sa Sveučilišta Cambridge i dodao:

- Nije praktično zahtijevati od ljudi da dolaze svakih šest do 12 mjeseci na cijepljenje. Želimo razviti cjepivo koje će riješiti taj problem i generirati stanice koje proizvode antitijela. Sada smo pronašli način da to učinimo.

- Ono što smo pronašli je način da uvelike poboljšamo reakciju B-stanica na HIV cjepivo. Nadamo se da će naše otkriće pokrenuti postojeću blokadu u istraživanja cjepiva protiv HIV-a i omogućiti nam da krenemo naprijed - dodaje ovaj profesor.

Rezultate istraživanja su objavili u časopisu Journal of Virology. Njihovim novim pristupom u laboratorijskim pokusima, proizveli su željene reakcije imuniteta koje su trajale više od godine dana. Znanstvenici smatraju da bi u budućnosti trebalo biti moguće proizvesti cjepivo koje stimulira dugotrajne reakcije B-stanica protiv HIV-a.

- B-stanicama treba vremena da postanu visoko učinkovita neutralizirajuća antitijela, a u prethodnim studijama ti odgovori B-stanica su bili toliko kratki da su nestali prije nego su imali vremena napraviti promjene potrebne za zaustavljanje HIV-a - napomenuo je profesor Heeney, a prenosi Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Constellation 14.09.2017.

    Znaci tek sad dolazi vrijeme promiskuiteta...

  • igiera 14.09.2017.

    ULJE INDIJSKE KOOPLJE lijek za APSOLUTNO SVE,za svaku bolest i mnoga stanja

Komentiraj...
Vidi sve komentare