To je to što me zanima!

Na treću nedjelju Došašća se obilježava dan majki - Materice

Prema običaju, majke darivaju svoju djecu slatkišima, orasima, voćem i lješnjacima, a ponegdje jabuke u kojima su umetnute kovanice, dukati ili orašasti plodovi
Vidi originalni članak

Na treću nedjelju Došašća se obilježava dan majki, poznatiji i kao Materice. Materice su zapravo stari običaji koji pokazuju ljepotu nekadašnje povezanosti i prisnosti među članovima obitelji, rodbinom, susjedima i znancima, pa je dobro barem donekle sačuvati spomen na ta vremena.

POGLEDAJTE VIDEO: Vrijeme došašća

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Taj se običaj obično slavi na području Bačke, zapadnoga dijela Hercegovine, Zagore, Sinjske krajine i srednjodalmatinskog primorja. Prema običaju, majke darivaju svoju djecu slatkišima, orasima, voćem i lješnjacima, a ponegdje jabuke u kojima su umetnute kovanice ili orašasti plodovi. Bližoj su se rodbini pak darivali rupčići odnosno maramice. Djeca svoju zahvalnost iskazuju čestitanjem materica svojim majkama.

 

Običaj se često veže i uz četvrtu Boju zapovijed: 'Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji'. Djecu ili žene koja čestitaju materice po mjestu ili susjednim kućama, Bunjevci nazivaju mataricama ili materičarima. Oni prilikom čestitanja gazdarici moraju recitirati ovu čestitku:

Faljen Isus, gazdarice!
Čestitam vam Materice
Ja sam došo priko mora
Da mi date malo ora.
Snašla me je strašna muka,
Da mi date i jabuka.
Vidijo sam i ovaca,
Da mi date i novaca.
Napolju je zdravo zima
Molim jednu čašu vina!

Nakon čestitke gazdarica odgovara: 'Navike faljen bio! Fala, živi i zdravi bili!'. Nakon toga 'Materičari' se časte sitnim kolačima i vinom, darivaju se tirolskom maramicom, jabukom ispunjenom s novcima i orovima. Ti darovi simboliziraju napredak, sreću, zdravlje i zajedništvo. U Dalmatinskoj zagori i Sinjskoj krajini materičare se darivalo i pršutom, sirom i drugim mliječnim i suhomesnatim proizvodima.

DJEVOJKE ISKRENO Noćne more online upoznavanja u 6 priča: Poslao mi je fotku gole guze i pitao jel' mi se sviđa

Materice su se također redovito slavile i po crkvama, i to tako što bi se na svetim misama molilo za prisutne, kao i sve druge majke, prenosi dalmacijadanas.hr.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 13.12.2020.

    svim tim divnim ženama,jedno veliko HVALA..moja je uz mene,nema ljepšeg osjećaja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare