To je to što me zanima!

Najdugovječniji predsjednički i bračni par: Jimmy i Rosalynn Carter zajedno su 74 godine

Bivši američki predsjednik i njegova supruga postali su predsjednički par s najdužim bračnim stažem. Tajna njegove dugovječnosti je u tome što su stalno poticali i podržavali jedno drugo, kažu
Vidi originalni članak

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter, koji je tu funkciju obavljao u mandatu između 1977. i 1981. godine, i njegova supruga Rosalynn Carter, u utorak su proslavili 74 godine braka, čime su postali predsjednički par s najduljim bračnim stažem. Vjenčali su se 7. srpnja 1946., u Plainsu, u državi Georgia, kad je on imao 21, a ona 18 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Doris i Boris potvrdili da se razvode

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Preživjeli su brojne životne kušnje i nevolje, s tim da su njihove fotografije cijelo vrijeme odisale povjerenjem i srećom zbog zajedništva, a tako je i danas. Inače, Jimmy Carter danas ima 95 godina i najstariji je živući predsjednik u povijesti SAD-a. 

Dugovječni par ovih dana se prisjetio i svojih početaka: Sve je započelo  kada je mladi Jimmy pozvao Rosalynn s njim u kino, za vrijeme dopusta u vrijeme dok je još bio na pomorskoj akademiji. Kako je ona bila prijateljica njegove sestre, već su se poznavali. 

- Jednostavno sam osjetio da smo kompatibilni -  prisjetio se bivši predsjednik za knjigu Phila Donahuea i Marla Thomasa ' What Makes a a Marriage Last'. 

- Bila je tako lijepa i nevina. Vozili smo se na drndavom zadnjem sjedištu Fordovog terenca, moja sestra Ruth i njezin dečko sprijeda, i poljubio sam je već na tom prvom sastanku. Svega se živo sjećam - kazao je tada bivši predsjednik.

U svojoj biografiji 'Full Life: Reflections at Ninety' iz 2015. godine prisjetio se i njihovog prvog izlaska:

4 TOKSIČNA PONAŠANJA Je li vrijeme za razlaz? Znakovi da je vaš brak na prekretnici

Bila je nevjerojatno lijepa, gotovo bolno sramežljiva, očito inteligentna i još uvijek nesputana u našoj raspravi'. Kad ga je majka sljedećeg dana pitala što misli o Rosalynn, rekao je majci da je ona djevojka koju će oženiti. U prvoj godini braka dobili su sina Jacka, slijedili su sinovi Chip i Jeff, a nakon pauze od 14 godina i kćer Amy.

Kada je njezin suprug započeo političku karijeru, Rosalynn se gotovo odmah istaknula kao iskusna i utjecajna ličnost, odlučivši da neće stajati po strani. Kad su dospjeli do Ovalnog ureda, jedan je izvor rekao: 'Ako vas Rosalynn pusti unutra, to znači da ste riješili problem. Ako ne, nema rješenja'. I sam Carter nazvao je Rosalynn tada svojim 'glavnim tajnim oružjem'. 

- Jimmy je oduvijek mislio da ja mogu sve učiniti. Uvijek. I tako sam zapravo radila sve. Čak i stvari za koje nisam ni sanjala da bih to mogla - izjavila je bivša prva dama u filmu koji je snimljen po knjizi 'What Makes a a Marriage Last'.

NISU KLIKNULI 'NA PRVI POGLED' Beckhamovi 21 godinu u braku: Varali su često, sve zataškavali, a opstali su jer se obožavaju

Možda je i zato jako teško podnijela kada je njen suprug izgubio u kampanji protiv Ronalda Regana 1980. godine. Predsjednik Carter rekao je Donahueu i Thomasu da je tada tražio dobre strane činjenice da nije izabran, kako bi Rosalynn olakšao situaciju. 

- Imao sam 56 godina, a ona tek 53, imali smo najmanje 25 godina života pred sobom. Tada smo pokrenuli Carterov centar, koji  je bio prekrasan izazov - kazao je, dodavši kako su proživjeli lijepe godine.  

- Rosalynn je zaslužna za to što sam aktivan sa 95 godina. Za to je presudan dobar supružnik koji se brine za vas i aktivno je angažiran da bi vas potakao da živite kvalitetnim i aktivnim životom - rekao je za časopis People, a prenosi UP Worthy.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare