Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jimmy i Rosalynn Carter proslavili 74 godine braka

Najdugovječniji predsjednički i bračni par: Jimmy i Rosalynn Carter zajedno su 74 godine

Bivši američki predsjednik i njegova supruga postali su predsjednički par s najdužim bračnim stažem. Tajna njegove dugovječnosti je u tome što su stalno poticali i podržavali jedno drugo, kažu

VIDEO

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter, koji je tu funkciju obavljao u mandatu između 1977. i 1981. godine, i njegova supruga Rosalynn Carter, u utorak su proslavili 74 godine braka, čime su postali predsjednički par s najduljim bračnim stažem. Vjenčali su se 7. srpnja 1946., u Plainsu, u državi Georgia, kad je on imao 21, a ona 18 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Doris i Boris potvrdili da se razvode

Pokretanje videa...

Doris i Boris 01:10

Preživjeli su brojne životne kušnje i nevolje, s tim da su njihove fotografije cijelo vrijeme odisale povjerenjem i srećom zbog zajedništva, a tako je i danas. Inače, Jimmy Carter danas ima 95 godina i najstariji je živući predsjednik u povijesti SAD-a. 

Dugovječni par ovih dana se prisjetio i svojih početaka: Sve je započelo  kada je mladi Jimmy pozvao Rosalynn s njim u kino, za vrijeme dopusta u vrijeme dok je još bio na pomorskoj akademiji. Kako je ona bila prijateljica njegove sestre, već su se poznavali. 

- Jednostavno sam osjetio da smo kompatibilni -  prisjetio se bivši predsjednik za knjigu Phila Donahuea i Marla Thomasa ' What Makes a a Marriage Last'. 

- Bila je tako lijepa i nevina. Vozili smo se na drndavom zadnjem sjedištu Fordovog terenca, moja sestra Ruth i njezin dečko sprijeda, i poljubio sam je već na tom prvom sastanku. Svega se živo sjećam - kazao je tada bivši predsjednik.

U svojoj biografiji 'Full Life: Reflections at Ninety' iz 2015. godine prisjetio se i njihovog prvog izlaska:

Je li vrijeme za razlaz? Znakovi da je vaš brak na prekretnici
Je li vrijeme za razlaz? Znakovi da je vaš brak na prekretnici

Bila je nevjerojatno lijepa, gotovo bolno sramežljiva, očito inteligentna i još uvijek nesputana u našoj raspravi'. Kad ga je majka sljedećeg dana pitala što misli o Rosalynn, rekao je majci da je ona djevojka koju će oženiti. U prvoj godini braka dobili su sina Jacka, slijedili su sinovi Chip i Jeff, a nakon pauze od 14 godina i kćer Amy.

Kada je njezin suprug započeo političku karijeru, Rosalynn se gotovo odmah istaknula kao iskusna i utjecajna ličnost, odlučivši da neće stajati po strani. Kad su dospjeli do Ovalnog ureda, jedan je izvor rekao: 'Ako vas Rosalynn pusti unutra, to znači da ste riješili problem. Ako ne, nema rješenja'. I sam Carter nazvao je Rosalynn tada svojim 'glavnim tajnim oružjem'. 

- Jimmy je oduvijek mislio da ja mogu sve učiniti. Uvijek. I tako sam zapravo radila sve. Čak i stvari za koje nisam ni sanjala da bih to mogla - izjavila je bivša prva dama u filmu koji je snimljen po knjizi 'What Makes a a Marriage Last'.

Beckhamovi 21 godinu u braku: Varali su često, sve zataškavali, a opstali su jer se obožavaju
Beckhamovi 21 godinu u braku: Varali su često, sve zataškavali, a opstali su jer se obožavaju

Možda je i zato jako teško podnijela kada je njen suprug izgubio u kampanji protiv Ronalda Regana 1980. godine. Predsjednik Carter rekao je Donahueu i Thomasu da je tada tražio dobre strane činjenice da nije izabran, kako bi Rosalynn olakšao situaciju. 

- Imao sam 56 godina, a ona tek 53, imali smo najmanje 25 godina života pred sobom. Tada smo pokrenuli Carterov centar, koji  je bio prekrasan izazov - kazao je, dodavši kako su proživjeli lijepe godine.  

- Rosalynn je zaslužna za to što sam aktivan sa 95 godina. Za to je presudan dobar supružnik koji se brine za vas i aktivno je angažiran da bi vas potakao da živite kvalitetnim i aktivnim životom - rekao je za časopis People, a prenosi UP Worthy.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa