To je to što me zanima!

Najmanja Rubikova kocka: Ova sitnica stoji oko 11.000 kuna

Kako bi obilježila 40. obljetnicu od predstavljanja Rubikove kocke, japanska tvrtka MegaHouse ponudila je njenu najmanju verziju: Stranice su kraće od centimetra, teži 2 grama, a cijena je - paprena
Vidi originalni članak

Najsitnija Rubikova kocka na svijetu izgleda kao bubica koja je sletjela na prst. Stranice imaju 0,99 centimetra i teška je 2 grama. 

Proslava 40. obljetnice od predstavljanja Rubikove kocke u svijetu prilika je da nabavite ovaj raritet - manja je od kovanice i sigurno će biti zanimljiva kolekcionarima. 

POGLEDAJTE VIDEO: Britanac napravio najveću Rubikovu kocku

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Izradila ju je japanska tvrtka MegaHouse i dolazi na svom postolju. Toliko je mala da stane na kovanicu. Cijena joj je 11.000 kuna.

- Željeli smo reproducirati identičnu Rubikovu kocku samo minijaturnu verziju - ispričao je Kensuke Tsuchiya, stručnjak za mikro proizvoidnju sa Sveučilišta Tokio. 

- Raditi nešto što je do sad bilo nemoguće je bilo uzbudljivo i zabavno - dodao je.

Proizvođač je narudžbe počeo primati prošli tjedan. Predviđaju da bi do Božića mogli proizvesti 500 komada. 

POGLEDAJTE VIDEO NOVE RUBIKOVE KOCKE:

Japanci su veliki entuzijasti po pitanju Rubikove kocke. Otkako je patentirana 1980., samo u ovoj zemlji prodana je 14 milijuna puta, a četiri milijuna kocki prodano je u prvih osam mjeseci.

Rubikova kocka je originalno bila napravljena od drveta i imala je šarene naljepnice. Zvala se Čarobna kocka. Izumio ju je 1974. mađarski arhitekt Erno Rubik kako bi svojim studentima približio trodimenzionalne probleme, a samom profesoru je trebalo mjesec dana da riješi svoju kocku. Danas je svjetski prvaci slože u samo par sekundi. Budući da ima 43 trilijuna kombinacija to zbilja nije jednostavno. Svejedno, moguće ju je složiti u 30 poteza.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 29.09.2020.

    Aj moj sinko još nisan složija ni onu veliku a iman je ima 20 godina🙃

  • 29.09.2020.

    Fora. Jasno mi je zašto stoji toliko više od obične.

Komentiraj...
Vidi sve komentare