To je to što me zanima!

'Najveća magija Harry Pottera je - smanjivanje predrasuda'

'Proveli smo tri studije kako bismo testirali da li dulje čitanje popularnih knjiga o Harryju Potteru poboljšava odnos prema stigmatiziranim skupinama (imigranti, homoseksualci, izbjeglice)'
Vidi originalni članak

Na internetskoj stranici Wiley Online Library  objavljeno je istraživanje u kojemu su istraživači pronašli poveznicu između čitanja knjiga o spomenutom liku i pozitivnije nastrojenosti prema ljudima koji često nailaze na predrasude. Kažu kako je 'najveća magija Harry Pottera - smanjivanje predrasuda'.

POGLEDAJTE VIDEO o najčešćim pogreškama u odgoju djece:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Proveli smo tri studije kako bismo testirali da li dulje čitanje popularnih knjiga o Harryju Potteru poboljšava odnos prema stigmatiziranim skupinama (imigranti, homoseksualci, izbjeglice). Radi se o rezultatima jedne eksperimentalne intervencije s osnovnoškolcima i dvije  studije sa srednjoškolcima i studentima (u Italiji i Velikoj Britaniji), a koje su potvrdile našu glavnu hipotezu - rekli su istraživači.

Najprije su istraživači s djecom razgovarali o njihovim stavovima prema određenim stigmatiziranim skupinama, a potom su se jednom tjedno sastajali s njima i čitali im odabrane ulomke knjige u kojima se spominju predrasude i posljedice, i tako šest tjedana. Na kraju su opet razgovarali s djecom i bilježili kako ona međusobno razgovaraju na tu temu.

'IZVUCITE' IZ NJEGA ŠTO VIŠE Šetnja prirodom i čitanje na glas djeluju poticajno na mozak

Kažu kako pozitivno na ljudski mozak, posebno dječji, djeluje poistovjećivanje s glavnim likom - Harryjem Potterom i odmicanje od poistovjećivanja sa negativnim likom - Voldemortom, a što se događa tijekom čitanja. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 11

  • eho_ 26.02.2020.

    Nikada ne treba sputavati maštu i fantaziju u mladim ljudima. Svojim stalnim vizijama, kombinacijama i varijantama su mnogi izderali svoju kožu, padajući po kamenju neutabanih staza, ali nisu odustajali. Od kako je svijeta, horde umjetnika do znanstvenika, padali su i ustajali... Čovjek bez fantazije je zakržljao, jer ona je stimulans ostvarenju i pokreće mišić uma...krila koja prolaze i blokade, što je najvažnije..na putu do znanja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare