To je to što me zanima!

Nakon 285 km pješačenja sam je osvojio vrh Sjeverne Afrike

Matej Perkov (31) u 23 dana je s obale Atlantika sam došao do vrha Atlasa visokog 4167 metara. Ekspedicija se zvala “From Sea to Summit” i koštala ga je 5000 kuna
Vidi originalni članak

U planinarskim sam krugovima poznat po tome što na ekspedicije idem sam. Nije to neko herojstvo, ali nije ni uobičajeno, kaže Matej Perkov. Nedavno se vratio s jedne takve ekspedicije iz Maroka, u kojem je krenuo s plaže u osvajanje više od deset vrhova Atlasa visokih oko 4000 metara.

- Bila je to prva ekspedicija u povijesti hrvatskog planinarstva u kojoj se netko uspeo na najviši vrh krenuvši s razine mora - kaže 31-godišnji Koprivničanin, koji godinama živi u Zagrebu.

Krajnji cilj bio je Toubkal, najviši vrh Atlasa, visok 4167 metara. Polazište je bila Essaouira, 285 km udaljeni grad na obali Atlantika. Krenuo je u kratkim rukavima, doslovno na plaži, a završio na snijegom prekrivenim vrhovima.

Privatna arhiva

- Želio sam ići tijekom zime, kad ima snijega, jer je tako veći izazov. Sam uspon na Toubkal nije težak, ali ja sam želio obići i ostale vrhove, ukupno njih šest viših od 4000 metara i još osam visokih oko 3800-3900 metara. Sve zajedno trajalo je 23 dana, od dna do vrha i natrag. Cilj mi je bio napraviti snjegovića u Africi. To je fascinantno. Prvo si među palmama i gledaš te vrhove prekrivene snijegom. Onda se popneš na vrh, napraviš snjegovića, a s druge strane u daljini gledaš Saharu - rekao je Perkov, čije je cijelo putovanje trajalo 34 dana, a sve ga je zajedno koštalo samo 5000 kuna. 

Za usporedbu, uspon na Mt. Everest koštao bi ga 150.000 kuna, od čega skoro polovica odlazi samo na dozvolu.

- Možeš odlučiti hoćeš li skupljati novac za takav pothvat ili ga raspodijeliti na osvajanje različitih vrhova u Alpama, Kavkazu ili poput mene u Maroku - objasnio je.

Iz Hrvatske su Mt. Everest osvojili Stipe Božić, kojem je tu avanturu platila državna televizija, te ženska ekspedicija na čelu s riječkim sestrama Darijom i Iris Boštjančić. Perkov zasad ne planira takvu avanturu.

- Obišao sam sve planine i vrhove Hrvatske, mnoge u Sloveniji, imam projekt penjanja na najviše vrhove bivše Jugoslavije pod nazivom “Od Vardara pa do Triglava”, još mi fale vrhovi Kosova i Makedonije. Popeo sam se i na Musalu, najviši vrh Bugarske i Balkana (2925 m), na ekspediciji Monte Rosa 2013. Samostalno sam se popeo na deset vrhova preko 4000 m, na ekspediciji ‘Romantični val’ 2014. na najviše vrhove Monte Rose i Mont Blanc. Sljedeći cilj mi je uspon na Elbrus, najviši vrh Europe na Kavkazu, na koji također namjeravam krenuti s razine mora. To još nitko nije učinio, a meni je velik san i izazov, a planiram ga ispuniti na ljeto 2016. - ispričao je Perkov.

Privatna arhiva

Planinareći se gube kile i jačaju mišići cijelog tijela 

Matej Perkov je putopisac i predavač, a na predavanjima ‘Hrvatsku volim putujući’ motivira ljude da više putuju svojom zemljom da bi je bolje upoznali i voljeli.

- Planinarenje je poput uleta nekoj curi u kafiću. Nekom je to znanstvena fantastika, a nekom najnormalnija stvar, rekao je Matej Perkov.

Planinarenjem se počeo baviti još kao desetogodišnjak izletima s Planinarskim društvom “Pevec” iz rodne Koprivnice, a ozbiljnije mu se prepustio prije šest godina. U tom je razdoblju postao spreman na najveće alpinističke izazove.

- Nije nogomet ‘dva na dva’ ispred kuće isto što radi Luka Modrić. I planinarenje se može kategorizirati. Imamo rekreativno-izletnički stil kad ideš u šetnju na Sljeme pojesti nekoliko tanjura graha i popiti nekoliko piva. Zatim ozbiljnije planinarenje kad staviš na leđa ruksak od 10-15 kg i ideš na nekoliko dana na Velebit. Tu je i ozbiljno visokogorsko planinarenje i osvajanje tehnički zahtjevnih vrhova, poput ovog čime se ja bavim, te naposljetku profesionalni alpinizam kakvim se bavi Stipe Božić - kaže Perkov i dodaje da je planinarenje jedna od najzdravijih fizičkih aktivnosti.

- Zbog kardioaktivnosti gube se kilogrami, cijelo tijelo radi, zbog neravnog terena svaki je korak drukčiji, nošenje ruksaka jača ramena i leđa, korištenjem štapova za hodanje 30 posto opterećenja prebacuje se i na ruke, a uza sve oblikuju se noge i stražnjica. Opasnosti su eventualne ozljede koljena, može se iskrenuti gležanj ili dobiti žulj, a na proljeće se nakon povratka treba pregledati zbog krpelja - objasnio je.

Za one koji se žele ozbiljnije baviti planinarenje potrebna je i adekvatna oprema, ali ona se može s vremenom nadograđivati.

- Prava planinarska jakna može stajati i 1600 kuna, a razlika u cijeni je materijal goretex zbog kojeg je laganija i zauzima manje mjesta, grije, znoj propušta vani, a unutra ne propušta ni kišu ni vjetar. 

Privatna arhiva

U ruksaku je nosio 23 kg opreme i baš sve koristio

  • Zimska i ljetna odjeća jer je krenuo s plaže, a završio na snježnim vrhovima. Tu su bile i kape, čarape, skijaške te sunčane naočale.
  • Šator je također u ruksaku, podloga za spavanje, vreća za spavanje te najlon kojim se prekriješ i održavaš tjelesnu toplinu.
  • Hrana i piće su neizostavni, ali i kuhalo, pribor za jelo i termosica.
  • Lijekovi i prva pomoć moraju se nositi na ovakvim putovanjima.
  • Krema za sunčanje od velike je pomoći na velikim visinama.
Idi na 24sata

Komentari 100

  • machoom 31.05.2015.

    Svaka cast! Ja sam se prije cudio planinarima,stvarno cudni ljudi penju se dabe,trose se i dovode sami sebe u opasnost...a do nedavno san se ja bacio u planinarenje i bas mi se dopalo nesto neopisivo kad se popnes na vrh neke planine to se ne moze opisat dok se sami ne uvjerite!!! prvi uspon mi je bio na Omisku Dinaru visoka 846 metara nadmorske visine,a drugi uspon bio mi je Crvanj visok 1920 najvisi vrh super je bilo!!! Zelja mi je nekad otici na neki poznati vrh ako mi dozvoli finacije i zdravlje naravno...:)

  • LANA555 31.05.2015.

    Svaka cast

  • Filomena 31.05.2015.

    divim se pothvatima koji ispunjava ljude i čine ih još većim zaljubljenicima u prirodu !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare