To je to što me zanima!

Napravili eksperiment kako bi pokazali moć pranja ruku - nije za one za slabim želudcem

Kako bi objasnile kako se bakterije šire i zašto je važno dobro i često prati ruke, Jaralee Annice Metcalf, psihologica, i Dayna Robertson, učiteljica, sa svojim učenicima su napravile eksperiment
Vidi originalni članak

Jaralee Annice Metcalf, psihologica, i njezina kolegica Dayna Robertson, učiteljica u osnovnoj školi, jednim eksperimentom su pokazale učenicima važnost pravilnog pranja ruku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako bi objasnila kako se bakterije šire i zašto je važno dobro i često prati ruke, Jaralee je smislila jednostavnu aktivnost u učionici sa svojim učenicima. Pripremila je pet kriški bijelog kruha iz iste vrećice i s učenicima napravila eksperiment.

S prvim komadom kruha su dotaknuli sva računala u učionici. Drugi je bio kontrolirani uzorak - odmah je stavljen u plastičnu vrećicu s oznakom 'svježe i nedirnuto'. Treći je dotaknuo cijeli razred s neopranim rukama. Za četvrti komad učenici su prije oprali ruke vodom i sapunom, a za peti su samo dezinficirali ruke.

Nakon toga, svaki komad su stavili u pojedinačne plastične vrećice kako bi promatrali što će se dogoditi tijekom jednog mjeseca.

Mjesec dana nakon, komad kruha s kojim su dodirnuli računala, izgledao je najgore. Najbolje je izgledao kruh iz četvrtog pokusa - gdje su djeca ruke prije oprala toplom vodom i sapunom. To je djeci jasno pokazalo koliko je važno prati ruke.

BLIJEDI, ŽUTI, PLAVKASTI... Pogledajte nokte na nogama, evo što mogu otkriti o zdravlju

Međutim, zanimljiva stvar je što se pokazala da je uzorak broj pet također imao puno bakterija i to je jasno pokazalo da sredstvo za dezinfekciju ruku ne može zamijeniti pravilno pranje ruku sapunom.

MOĆ ZABAVE Igra je za tinejdžere jako bitna: Razvija im mentalno zdravlje

Jaralee je podijelila rezultate projekta na Facebooku kako bi poručila roditeljima da uče svoju djecu da dobro peru ruke i ovaj se jednostavan projekt jako brzo proširio, prenosi Bright Side.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 14.08.2023.

    kakač i govnič i ruke u usta, i dobis dobre bakterije i imunitet 

  • sarcasmo 14.08.2023.

    Znaci, najbolje ni ne dirat kruh  

  • Arnold J. Rimmer 14.08.2023.

    baš fora

Komentiraj...
Vidi sve komentare