Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Igra je za tinejdžere jako bitna: Razvija im mentalno zdravlje

Igra je za tinejdžere jako bitna: Razvija im mentalno zdravlje

Igra pomaže adolescentima da shvate svoj identitet, strasti i interese, a istovremeno štiti njihovo mentalno zdravlje. Unatoč tome, rijetki roditelji se još igraju sa svojim tinejdžerima

VIDEO

Roditelji su općenito svjesni važnosti igre za mlađu djecu. Ali kada djeca dođu u tinejdžersku fazu, može biti zbunjujuće znati kako igra izgleda jer se djeca ove dobi ne igraju na način na koji to čine mlađa djeca. Iako se igra mijenja kako djeca rastu, ljudi svih dobi imaju koristi od igre, a posebno tinejdžeri.

POGLEDAJTE VIDEO: Suludi tinejdžerski TikTok izazov

Pokretanje videa...

00:44

Hilary Conklin, doktorica znanosti, istraživačica i profesorica na Odsjeku za obrazovanje nastavnika na Sveučilištu DePaul u Chicagu, kaže da igra za tinejdžere može biti različita, ali i ista kao za mlađu djecu.

- Tu igru često definira mogućnost izbora u onome što radite ili pak sami upravljate svojim aktivnostima. Igra za tinejdžere obično uključuje neku vrstu kreativnog ili maštovitog elementa. Kad su uključeni u igru, tinejdžeri se obično osjećaju radosno i angažirano - objasnila je Conklin.

Kako se igra mijenja u tinejdžerskim godinama

- Tinejdžerski mozgovi rastu i brzo se mijenjaju. Adolescencija označava postavljanje temeljnog pitanja "tko sam ja?" i odgovaranje na druga pitanja poput "jesam li normalan?" i "kako se uklapam?" Ovaj razvoj mozga i samoispitivanje čine igru ključnim alatom tijekom mladost - kaže dr. Ken Ginsburg, direktor Centra za komunikaciju roditelja i tinejdžera te autor knjige Čestitamo – imate tinejdžericu!

Iako se tinejdžeri više ne igraju vilinskih princeza ni kuhinje, dr. Conklin kaže da još postoje elementi igre preodijevanja i pretvaranja za kojima tinejdžeri često žude.

Pitaj stručnjaka i saznaj sve što te zanima o odgoju tinejdžera
Pitaj stručnjaka i saznaj sve što te zanima o odgoju tinejdžera

- Primjerice, tinejdžeri uživaju u Noći vještica i kostimima, a mnoge videoigre ili igre s ulogama, poput Dungeons and Dragons (D&D), uključuju razrađene maštovite scenarije igre koji im mogu biti doista zanimljivi - kaže Conklin.

Kako izgleda igra u tinejdžerskim godinama?

Igra tinejdžera može biti formalna ili neformalna, u tuđoj ili u vlastitoj režiji, u učionici ili izvan nje. Neki primjeri tinejdžerske igre uključuju:

Timski ili rekreativni sport
Fitnes aktivnosti poput joge, trčanja ili tečajeva vrtnje
Avanturističke aktivnosti kao što su skateboarding, brdski biciklizam, penjanje po drveću i skijanje
Izrada stvari od drveta ili drugih materijala
Umjetnički i obrtnički projekti
Video igre
Igre s igranjem uloga, poput D&D ili larpinga
Društvene igre
Dizajn web stranice
Izrada glazbenog videa ili TikTok
Snimanje kratkog filma
Vrtlarstvo
Pečenje
Izrada novog recepta
Cosplay
Kreativno pisanje
Ples
Planinarenje
Kampiranje
Zabavni ili avanturistički parkovi
karaoke

Ananova

Dr. Ginsburg kaže da tinejdžeri imaju koristi od organiziranih aktivnosti koje vode odrasli, a također im je potrebno slobodno vrijeme koje mogu ispuniti stvarima koje vole raditi ili temama koje žele istraživati.

- Ako sudjeluju samo u aktivnostima usmjerenim na odrasle, bilo da je to u školi, na igralištu ili u aktivnostima, mogli bi izgubiti priliku da shvate kako žele pridonijeti svijetu - kaže Ginsburg.

Također, aktivnosti usmjerene prema odraslima zdrav su način za modeliranje pravila i granica kako bi tinejdžeri imali zdrav okvir iz kojeg mogu samostalno razvijati pojam zabave.

Prednosti igre za tinejdžere

Budući da je adolescencija vrijeme brzog razvoja mozga i samoispitivanja, igra može pomoći tinejdžerima da rastu i otkrivaju stvari o sebi.

- To je vrijeme u kojem mogu shvatiti tko su i iskoristiti priliku da istražuju u različitim smjerovima, a sve to doista izgrađuje inteligenciju - kaže dr. Ginsburg dodajući da razigranost ne nestaje s djetinjstvom te a je kreativnost jednako važna u adolescenciji i u odrasloj dobi, prenosi Parents.

Ovi odrasli glumci u filmovima su odglumili i djecu i tinejdžere
Ovi odrasli glumci u filmovima su odglumili i djecu i tinejdžere

- Nadalje, igra omogućuje adolescentima da pogriješe, a potom to isprave i nauče kako sljedeći put biti bolji. Omogućuje nam korištenje mašte za izradu rješenja. Sve su te stvari zaista od velike koristi - kaže dr. Ginsburg.

Igra također pozitivno utječe na mentalno zdravlje tinejdžera. Članak iz 2011. u časopisu American Journal of Play procijenio je odnos smanjenja igre i porasta problema s mentalnim zdravljem kod adolescenata. Autori tvrde da su se, kako je igra opadala, povećavali slučajevi depresije, tjeskobe, samoubojstva, bespomoćnosti i narcizma.

Igra promiče mentalno zdravlje

Istraživanje je pokazalo da igra može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje djece pomažući im:

Razvijati interese i kompetencije
Naučiti odlučivati, rješavati probleme, pokazivati samokontrolu i slijediti pravila
Naučiti regulirati emocije
Steći prijateljstva i slagati se s drugima
Doživjeti radost

Kako potaknuti igru tinejdžera

Tinejdžeri osjećaju napetost kako se približavaju odrasloj dobi, a istovremeno se žele vratiti u djetinjstvo, pa dr. Conklin kaže da im roditelji taj prijelaz mogu olakšati uz pomoć igre.

Top 30 stvari za koje tinejdžeri traže savjete na internetu - od kuhanja do vožnje automobila
Top 30 stvari za koje tinejdžeri traže savjete na internetu - od kuhanja do vožnje automobila

- Mislim da se čini kako im ponekad treba dopuštenje da opet budu razigrani. Kada su roditelji voljni uključiti se u igru s tinejdžerima, bilo da je riječ o izgradnji kućice od medenjaka ili ukrašavanju kolača, to može uvelike pomoći u poticanju ranjivosti kod tinejdžera - ističe Conklin.

Osim toga, roditelji mogu ponuditi sirovine te vrijeme i prostor za igru.

- U konačnici, mislim da ima puno djece koja imaju previše aktivnosti u rasporedu, a ono što im često zaista treba samo je malo odmora i zabave - zaključuje Conklin.

Tinejdžeri nisu više djeca, ali nisu ni odrasli. Njihov pristup igri je individualan, kao što izrastaju o jedinstvene ljude s različitim interesima. Eksperimentirajte s novima stvarima i ponudite svojim adolescentima prilike za razvoj interesa prilagođenih njihovom uzrastu.

Muke koje današnji tinejdžeri teško mogu shvatiti: Traženje govornice, dial-up škripanje...
Muke koje današnji tinejdžeri teško mogu shvatiti: Traženje govornice, dial-up škripanje...
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja: Jarac će zablistati na poslu, Vodenjak u ljubavi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja: Jarac će zablistati na poslu, Vodenjak u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'
PISMO MEVLUDINU

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'

Bili smo kod psihijatrice i ona je utvrdila lakšu duševnu zaostalost te znatno oštećenje ponašanja koje zahtijeva nadzor ili liječenje. Lijekovi mu ne pomažu
Najbolje seks poze za svaki ugao doma: Osjetite dobre vibracije na perilici rublja
9 PRIJEDLOGA

Najbolje seks poze za svaki ugao doma: Osjetite dobre vibracije na perilici rublja

Jedno je od najuzbudljivijih mjesta za seks hodnik jer prijetnja da netko može uletjeti čini stvari još zanimljivima. Okrenite se prema vratima i poduprite se rukama, a tijelom se odmičite od vrata