To je to što me zanima!

Napravite ih sami: 10 laganih sladoleda od dinje, borovnica...

HAJDE, HONEY, PLIZ, PLIZ... Za zdrav sladoled, umjesto šećera, dodaje se med, a bira najbolje sezonsko voće. Ako nemate kalupe za sladoled, za one na štapiću mogu vam poslužiti i obične plastične čaše
Vidi originalni članak

Za pripremu domaćih sladoleda najbolje je koristiti sezonsko voće, a ledenu poslasticu možete napraviti od samo dva sastojka.

Pomiješajte 500 grama zamrznutog bobičastog voća ili nekog drugog voća po izboru s 200 mililitara vrhnja za šlag. Po želji zasladite šećerom ili medom. Izmiksajte u blenderu ili pomoću štapnog miksera pa zamrznite. Za zdraviju varijantu pomiješajte voće s grčkim jogurtom. Možete koristiti jednu vrstu ili se poigrati okusima i kombinirati više vrsta voća.

Za ‘pijanu’ varijantu smjesi se dodaje malo ruma ili voćnog likera. Ako nemate kalupe za sladoled, za one na štapiću mogu vam poslužiti i obične plastične čaše. Ulijte smjesu i kada bude napola zaleđena, samo utisnite štapiće u sredinu. Kao kalup za sladolede ‘na kuglicu’ može vam poslužiti plastična kutija od kupovnog sladoleda, ali i bilo koja posuda koja može u zamrzivač. Domaći sladoled možete obogatiti voćnim ili čokoladnim preljevom i prije posluživanja ukrasiti komadićima voća.

10 LAGANIH SLADOLEDA:

1. Sladoled od malina i borovnica

SASTOJCI: 1/2 mahune vanilije, 200 ml mlijeka, 150 g malina, 150 g borovnica, 2 žumanjka, 1 vanilin šećer, 60 g šećera, 200 g jogurta, 200 ml slatkog vrhnja 

PRIPREMA: Mahunu vanilije prorežite, ostružite sjemenke pa oboje dodajte u mlijeko i zajedno zakuhajte. Ostavite da se ohladi pa izvadite mahunu. Bobice operite i izblendajte. Istucite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom na pari pa umiješajte mlijeko, jogurt i izmiksane bobice te ostavite da se malo ohladi. Umiješajte tučeno slatko vrhnje, napunite posudu za zamrzavanje i zamrznite. Poslužite ukrašeno bobicama. 

2. Osvježenje od lubenice i krastavaca

SASTOJCI: svježi krastavac, lubenica (omanja), 1/3 šalice zaslađivača (šećer i voda), 2 žličice limunova soka

PRIPREMA: Zaslađivač napravite od šećera i vode koji su u omjeru 2:1. Pustite da voda zakuha pa u nju dodajte šećer i miješajte dok se ne rastopi. Zatim smanjite vatru, pokrijte lonac i pustite da se kuha na laganoj vatri 10-15 minuta. Pustite da se ohladi i zgusne pa stavite u šalicu. Očistite lubenicu i krastavce te im maknite koru, a lubenici povadite koštice. Sve sastojke izblendajte u blenderu pa procijedite smjesu. U kalup za štapiće dodajte nekoliko koštica lubenice kao ukras pa ulijte smjesu, ali ostavite malo prostora za zamrzavanje. Stavite u zamrzivač, nakon jednog sata dodajte štapić pa nastavite zamrzavati još barem četiri-pet sati. 

3. Ledeni užitak od dinje

SASTOJCI: 3 šalice sjeckane dinje, 1/2 žlice limunova soka, 1/2 šalice grčkog jogurta, 1/2 žlice meda

PRIPREMA: Sjeckanu dinju i limunov sok stavite u blender te ga uključite dok smjesa ne postane glatka. Zatim dodajte jogurt i med pa uključite blender dok se sastojci ne stope. Smjesu prelijte u kalup za sladoled, ali ostavite malo mjesta na vrhu jer će se sladoled povećati zamrzavanjem. Nakon sat vremena stavite štapiće, a zatim zamrzavajte još barem tri sata.

4. Limunsko osvježenje

SASTOJCI: 1/2 šalice limunova soka, limunova korica, 200 g šećera, 250 ml mlijeka, 250 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA: U blenderu izmiksajte limunovu koricu i šećer pa smjesu prebacite u posudu te u nju umiješajte mlijeko i limunov sok. U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag mikserom dok se ne stvrdne pa ga uz miješanje prebacite u posudu sa smjesom od limuna. Miješajte dok se šlag ne stopi sa smjesom. Smjesu ulijte u manju posudu posudu za zamrzavanje te ju prekrijte aluminijskom folijom. Smjesu zamrzavajte tri sata ili dok ne postane čvrsta. Preostalu limunovu koru prerežite na pola pa u njoj poslužite sladoled. 

5. Kremasti sladoled od banane

SASTOJCI: 4 šalice vrhnja za šlag, 1/2 šalice šećera, sol, 4 jaja, 4 šalice tučenog vrhnja, limenka nezaslađenog kondenziranog mlijeka, žlica ekstrakta vanilije, 2 šalice pirea od banana

PRIPREMA: U tavi zagrijte vrhnje za šlag pa dodajte šećer i malo soli te miješajte dok se ne otope. U zdjeli lagano istucite jaja, dodajte malo vruće smjese pa ih vratite u tavu uz neprestano miješanje. Kuhajte i miješajte na laganoj vatri dok smjesa ne obloži stražnju stranu metalne žlice. Maknite s vatre, tavu stavite u zdjelu napunjenu ledenom vodom i miješajte dvije minute. Umiješajte tučeno vrhnje, mlijeko i ekstrakt vanilije. Stavite plastičnu foliju na kremu pa stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Umiješajte zgnječene banane. Sve stavite u hladnjak na dva sata pa premjestite u posudu za zamrzavanje i zamrznite na dva-četiri sata.

6. Sladoled od bobičastog voća

SASTOJCI: 375 g bobičastog voća po želji (borovnice, maline, kupine...), jaje, 175 ml čvrstog jogurta, 125 ml crnog vina, 2 i 1⁄2 želatine u prahu, borovnice za ukras, 4 žlice šećera u prahu

PRIPREMA: Bobičasto voće stavite u blender i izradite glatki pire. Protisnite kroz sito u zdjelu. Razbijte jaje i razdvojite bjelanjak od žumanjka u dvije posude. Umiješajte šećer, žumanjak i jogurt u voćni pire, a bjelanjak ostavite sa strane. Ulijte vino u vatrostalnu posudu i stavite na vodenu paru. Posipajte želatinu po površini vina i ostavite neka odstoji 5 minuta dok ne omekša. Rastopite želatinu na pari. Ulijte smjesu u voćni pire uz stalno miješanje. Prebacite smjesu u posudu otpornu na niske temperature i zamrzavajte oko 2 sata ili dok se ne pretvori u vodenastu kašu. Istucite bjelanjak u čvrsti snijeg. Izvadite smjesu s voćem iz zamrzivača i pažljivo umiješajte snijeg. Izlijte u čaše, nabodite drvene štapiće i vratite u zamrzivač dok se ne učvrsti. 

7. Zamrznuti jogurt s borovnicama

SASTOJCI:  2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4 žlice šećera u prahu, 3 žlice likera od borovnice, 4 žlice jogurta, 4 žlice limetina soka, prstohvat soli 

PRIPREMA: Pomiješajte borovnice, sok i šećer, pa kuhajte dok ne zavrije. Smanjite temperaturu i ostavite neka ključa na laganoj vatri 2 minute. Maknite s vatre i ostavite neka se hladi na sobnoj temperaturi. Ulijte smjesu u blender, dodajte liker, jogurt, limetin sok i sol, pa izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u kalupe za sladolede na štapiću i zamrznite. 

8. Voćni vodeni sladoled

SASTOJCI: 5 jagoda, marelica, nektarina, kivi, šaka borovnica, limun, žlica meda, šalica vode

PRIPREMA: Ocijedite limunov sok i pomiješajte s medom, pa kad se otopi ulijte vodu. Voće ogulite i izrežite na ploške, slažite ih u slojevima u kalupe, zalijte limunadom i stavite u zamrzivač na najmanje dva sata.

9. Ljetni egzotik od manga i kokosa

SASTOJCI: pola manga, pola banane, 2 dl soka od banane ili ananasa, 3-4 žlice ruma s okusom kokosa (pina colada), 2 žlice soka limete, prstohvat soli 

PRIPREMA: Pomiješajte komade oguljenog voća u blenderu sa sokom, solju, rumom i limetinim sokom. Mješavinu izlijte u kalupe za sladolede i stavite u zamrzivač. Nakon što se počne zaleđivati, nakon dvadesetak minuta, utisnite drvene štapiće i vratite u zamrzivač dok se skroz ne zalede.

10. Mojito s lubenicom na štapiću

SASTOJCI: 150 g šećera, 3 dl vode, 600 g lubenice, 40 ml bijelog ruma, aroma mente, 30 ml soka od limete

PRIPREMA: Pripremite šećerni sirup od vode i šećera. Kuhajte oko pet minuta, pa ostavite neka se ohladi. Lubenicu izblendajte i pomiješajte sa šećernim sirupom i istom količinom hladne vode. Umiješajte rum, sok limete i aromu mente. Izlijte u kalupe za ledenice i zamrznite.

6 bizarnih činjenica koje nisi znala o maskari!

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 25.07.2018.

    ma kakvi praviti najbolje kupiti quattro

  • Jozo iz Sinja 25.07.2018.

    200g cukra na 250ml mlika....ima da pucas od zdravlja

  • mily 25.07.2018.

    da ih pravim sama? Ma nema šanse, znam gdje se prodaju oni koji mi se najviše sviđaju, i eto me:) mmmmm volim sladoled

Komentiraj...
Vidi sve komentare