To je to što me zanima!

Napravite sami fine sladolede od voća - prirodno i ne deblja

Sladolede na štapiću napravite kod kuće od prirodnih voćnih sokova, jogurta, koktela i raznobojnih komadića voća - ideja je puno, a osvježenje je zagarantirano
Vidi originalni članak

Sladoled na štapiću izmislio je Frank Epperson iz San Francisca 1905. godine. Kao 11-godišnji dječak štapićem je miješao sok u prahu i vodu pa je tekućinu ostavio u šalici preko noći na trijemu. Sutradan je izvadio štapić sa smrznutim sokom. Sedamnaest godina kasnije istu stvar je pretvorio u posao i počeo ga prodavati kao “zamrznuto piće na štapiću”. Nazvao ga je “Epsicle pop”, a kasnije ga je preimenovao u “Popsicle”.

Domaće voćne sladolede na štapiću vrlo je jednostavno napraviti, a osim što su osvježavajući tijekom ljetnih vrućina, nutritivno imaju jednaku vrijednost kao i svježe iscijeđeni sokovi ili svježe pasirano voće. Voćni pire i sokove možete zasladiti šećerom ili prirodnim zaslađivačima te slatkim voćnim sirupima.

Dozrelo voće i banane, marakuja, breskve, ananas i papaja dovoljno su slatki, pa mogu “odglumiti” prirodni šećer u voćnom sladoledu. U posljednje vrijeme sve je popularniji zamrznuti jogurt. Obični jogurt obogatite pasiranim voćem kako biste dobili odličnu zamjenu za sladoled.

Voćni sladoled na štapiću možete pripremiti od iscijeđenog prirodnog soka, koji zamrznite u kalupe za sladolede na štapiću. Ako ih nemate, ulijte tekućinu u manje plastične čaše pa kad se počne smrzavati, utisnite drvene štapiće u sredinu. Kako bi zaleđene voćne sladolede lakše izvadili iz kalupa ili plastičnih čaša, umočite ih na trenutak u vodu.

Sladoledi će izgledati atraktivno ako u kalupe stavite i ploške svježeg voća te izlijete po njima ocijeđeni sok. Svježe voće možete izmiksati u blenderu, a izbor voća je na vama: pasirane borovnice daju svakom sladoledu lijepu ljubičastu boju, od lubenice pripremite nježno ru-žičasti sladoled, a banana zamjenjuje šećer.

Poigrajte se bojama, pa posložite u kalup izmiksane lubenice, zamrznite sloj jogurta, a kad se on stisne u zamrzivaču, sloj kivija. Kad izvadite zamrznute sladolede na štapiću, izgledat će kao ploške lubenice. 

 Voćni sladoled u duginim bojama

Sastojci: 3 dl soka od ananasa, 100 g banana, 100 g ananasa, 100 g jagoda, 100 g malina i kupina, kivi, 100 g borovnica, malo limunovog soka 

Piprema: Ananas i kivi očistite, ogulite, izrežite na manje komade, a banane na ploške pa ih poškropite s malo limunovog soka da ne potamne. Jagode prerežite na četvrtine, zatim sve voće, zajedno s cijelim malinama, kupinama i borovnicama stavite u zamrzivač na pola sata, dok se ne počne lediti.

Svaku vrstu napola zaleđenog voća izmiksajte u blenderu, razrijedite pasiranu kašu s malo soka od ananasa i izlijevajte u slojevima u kalupe za ledenice. Utisnite drvene štapiće i stavite u zamrzivač dok se ne zamrzne.

Sladoled od egzotičnog voća

Sastojci: 150 g šećera, 3 dl vode, 600 g voća (jagoda, malina, borovnica, kivija, ananasa, manga), limunov sok 

Priprema: Pripremite šećerni sirup od vode i šećera. Kuhajte oko pet minuta, pa ostavite da se ohladi. Voće ogulite i izrežite na manje komade. Poškropite s malo limunovog soka da ne potamni, a zatim svaku vrstu izmiksajte u blenderu u pire. Jagode, maline i borovnice možete posipati s malo šećera i ostaviti pola sata prije miksanja. Maline i jagode propasirajte kroz gusto sito, kako bi odstranili koštice.

Pomiješajte pire od svake vrste voća sa šećernim sirupom i razrijedite dodatno hladnom vodom, otprilike istom količinom vode koju ste koristili za pripremu šećernog sirupa. Izlijte u kalupe za ledenice u slojevima: jagode i maline, mango, ananas, kivi i borovnice. Umjesto plastičnih kalupa, možete iskoristiti manje plastične čaše i drvene štapiće. Stavite u zamrzivač dok se dobro ne zalede.  

Štapić od manga i kokosa

Sastojci: pola manga, pola banane, 2 dl soka od banane ili ananasa, 3-4 žlice ruma s okusom kokosa (pina colada), 2 žlice soka limete, prstohvat soli 

Priprema: Pomiješajte komade oguljenog voća u blenderu sa sokom, solju, rumom i limetinim sokom. Mješavinu izlijte u kalupe za sladolede i stavite u zamrzivač. Nakon što se počne zaleđivati, nakon dvadesetak minuta, utisnite drvene štapiće i vratite u zamrzivač dok se skroz ne zalede

Zamrznuti jogurt s borovnicama

Sastojci: 2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4 žlice šećera u prahu, 3 žlice likera od borovnice, 4 žlice jogurta, 4 žlice limetinog soka, prstohvat soli 

Priprema: Pomiješajte borovnice, sok i šećer, pa kuhajte dok ne zavrije. Smanjite temperaturu i ostavite neka ključa na laganoj vatri 2 minute. Maknite s vatre i ostavite neka se hladi na sobnoj temperaturi. Ulijte smjesu u blender, dodajte liker, jogurt, limetin sok i sol, pa izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u kalupe za sladolede na štapiću i zamrznite.

Voćna rapsodija na štapiću

Sastojci: 5 jagoda, marelica, nektarina, kivi, šaka borovnica, limun, žlica meda, šalica vode 

Priprema: Ocijedite limunov sok i pomiješajte s medom, pa kad se otopi ulijte vodu. Voće ogulite i izrežite na ploške, slažite ih u slojevima u kalupe, zalijte limunadom i stavite u zamrzivač na najmanje dva sata

Idi na 24sata

Komentari 34

  • Filomena 24.07.2016.

    zanimljivi recepti, a jednostavni za napraviti ledeni desert :-))))

  • montello 23.07.2016.

    voćne sladolede ne volim

  • tiha voda_492 23.07.2016.

    mmm bas mi se sada jede sladoled...

Komentiraj...
Vidi sve komentare