To je to što me zanima!

Narančina kora brzo vraća sjaj kupaonskim pločicama

Umjesto kupovnih sredstava za čišćenje koja sadrže kemikalije što štete zdravlju i nagrizaju pluća, bit će dovoljno učinkovit jabučni ocat
Vidi originalni članak

Otrovne kemikalije kojima obiluju proizvodi za svakodnevno čišćenje neće učiniti dom sigurnijim mjestom za život nego naštetiti zdravlju ukućana, upozoravaju londonski znanstvenici. Kraljica čistoće Kim i detektivka za prljavštinu Aggie također daju prednost prirodnim sredstvima za čišćenje, osobito u kupaonici. “Mirišljavi”, kupovni, osvježivači zraka mogu sadržavati fenole koji, ako se udahnu, izazivaju poteškoće s disanjem, glavobolje te iritiraju kožu koja se može početi guliti i prekriti osipom. Zdravu alternativu lako je “smućkati” od žličice sode bikarbone i dvije žličice octa te dvije šalice vode. Za miris možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Ulijte sastojke u bocu s raspršivačem i poprskajte; neugodni mirisi će nestati bez rizika za dišne puteve. Izbjeljivači također nisu bezopasni, osobito ako sadrže natrijev hipoklorit. Isparavanje para tog kemijskog spoja ugrozit će zdravlje sluznice očiju, nosa i grla te iziritirati ih, a izlaganje izbjeljivaču naštetit će kosi i plućima. Za pranje zahodske daske nisu potrebne agresivne kemikalije, dovoljno će biti ribanje spužvicom natopljenom u razrijeđeni antibakterijski sapun. Ne zaboravite oprati i kotlić te ručku za povlačenje vode jer ona je leglo bakterija. Zahodske četke i posude u kojima stoje valja dezinficirati na otvorenom, s rukavicama i zaštitnom maskom, a može se i natopiti sredstvom za pranje koje se ostavlja da djeluje preko noći. Deterdžente koji sadrže klor ne smije se miješati s octom te kiselim sredstvima ili čistiti površine s više sredstava odjednom jer može doći do kemijske reakcije i otrovnih plinova.
- Pasta za zube i četkica uklonit će sloj prljavštine s fuga u kupaonici, a da bi slavine ostale sjajne, omotajte ih krpom koju ste namočili u vodu s limunom - savjetuje “Odred za čistoću”. Pločice će biti sjajne ako ih povremeno istrljate krpom natopljenom alkoholom te ispolirate suhom krpom.
Tvrdokorniju prljavštinu i rubove kamenca možete izribati unutrašnjom stranom narančine kore

Uske vaze očistite šumećim tabletama za čišćenje proteze koje ostavite preko noći da djeluju. Za ribanje tvrdokornijih mrlja poslužit će četka za čišćenje boca. Pomoći će i šaka riže te malo octa koje ulijete pomoću lijevka i zatim lagano protresite.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare