To je to što me zanima!

Naše prve ovogodišnje jabuke uskoro će na police trgovina, prva cijena bit će promotivna

Voćari traže da domaće jabuke budu na posebno označenim policama kako se kupci ne bi morali mučiti pri čitanju sitnih deklaracija. Promotivna cijena prvih ovogodišnjih domaćih jabuka bila bi oko sedam kuna
Vidi originalni članak

Za desetak dana u prodavaonicama će se pojaviti prve domaće jabuke, i to sorte gala po promotivnoj cijeni od sedam kuna, pokazujući takvu jabuku kaže Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Berba domaćih jabuka počinje sljedeći tjedan, 23. kolovoza, desetak dana kasnije nego inače zbog hladnog proljeća. Najprije će brati rane sorte, većinom su to gala i malo elstara. Slijede zlatni delišes, ajdared i jonagold, potom granny smith i fuji, a krajem listopada cripps pink (pink lady). Ovogodišnji urod će biti oko 65.000 tona, što je oko 60 posto kapaciteta. Prve i druge klase će biti oko 50.000 tona.

Ostatak su industrijske jabuke, a to su one manje od 60 milimetara ili veće od 90, oštećene, ubrane bez peteljki... Kad je jabuka bez peteljke, podložnija je kvarenju. Jabuke druge klase su možda samo manje crvene za tu sortu ili imaju manju nepravilnost. Domaćih jabuka bi trebalo biti dovoljno do kraja svibnja.

INSPEKCIJA JE U AKCIJI Prodaju li nam uvezeno kao domaće? Pronašli su pošiljke sumnjivih jabuka i krumpira

Za sada su u prodavaonicama uglavnom lanjske jabuke, i to iz uvoza. Tek ponegdje može biti još domaćeg zlatnog delišesa i ajdareda, a od ovogodišnjih se pojavila gala, i to iz Italije.

Treba pažljivo čitati deklaracije

- Treba čitati deklaraciju da se provjeri jesu li jabuke lanjske i odakle su. Često to sitno piše, pa smo u Ministarstvu poljoprivrede tražili bolje označavanje i isticanje domaćeg na policama označenim hrvatskom zastavom i znakom Dokazana kvaliteta - kaže Markota.

Jabuke će prve nositi novu oznaku Dokazana kvaliteta.

- Oznaka potrošaču garantira da je proizvod domaći i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, a proizvođače štiti od nepoštenih trgovačkih praksi - rekla je ministrica Marija Vučković na kraju sastanka s voćarima i pohvalila hrvatske proizvođače jer poštuju najviše standarde sigurnosti hrane.

'ČUDESAN JE TO OSJEĆAJ' Zovu ga 'lovac na jabuke': Stare sorte spašava od izumiranja, a pronašao je preko 1000 njih

Poučeni lošim iskustvom iz travnja ove godine kad su uvozne jabuke u nekim prodavaonicama bile deklarirane kao domaće, voćari traže i češće kontrole.

POGLEDAJTE I NOVU EPIZODU SRIJALA 'TKO JE TU LUD?!': 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 20.08.2021.

    Jabuka mi je toliko rodila da ce grane pocet pucat

  • mican 20.08.2021.

    Treba dobro označiti sve domaće. Deklaracija ili nema, ili su nečitljive. Ne želim kupovati uvozno voće i povrće. Ni meso.

  • 20.08.2021.

    Domaće je najbolje..ove godine ima jabuka ,najviše od sveg voća .

Komentiraj...
Vidi sve komentare