To je to što me zanima!

Nastali iz hobija slavnih, a danas su dio svakodnevice

Jedanaestogodišnji Frank Epperson 'izumio' je jedan od najpoznatijih brandova u povijesti sladoleda, još i danas poznati “Popsicle”
Vidi originalni članak

Darovita glumica Hedy Lamarr, koja je svoj uspjeh i talent prikazala u filmu “Samson i Delilah”,  pokazala je kako je bila i inteligentna znanstvenica. Njezin prvi muž bio je proizvođač oružja, a Hedy je često mijenjala dragog na poslovnim sastancima. Nakon razvoda ona i njezin prijatelj George Antheil patentirali su sistem koji se i danas koristi u mobilnim uređajima, bežičnoj tehnologiji i za navođenje torpeda. Koncept počiva  na sinkronizaciji radio valova i bio je mnogo ispred svog vremena, a George i Hedy svoje motive pronalazili su u zajedničkom protivljenju nacističkoj ideologiji. No osim, talentiranih i sposobnih žena povijest poznaje i mnogo maštovite i invetivne djece. Tako je 1905. tek jedanaestogodišnji Frank Epperson svojim štapićem izmiješao soda prah s običnom vodom kako bi napravio tada u Americi popularan “soda pop”. Slučajno je njegov sokić ostao preko noći na balkonu, a zbog niskih temperatura ujutro se pretvorio u pravi sladoled s štapićem koji viri iz njega. Mališan je “pucao” od veselja zbog svog pronalaska, ali tada još nije znao kako je “izumio” jedan od najpoznatijih brandova u povijesti sladoleda, još i danas poznati “Popsicle”. Svoj izum 18 godina kasnije  Epperson je patentirao i na njemu zaradio.

Zaslužan za pronalazak margarina
Malo je poznato da margarin svoj nastanak duguje francuskom caru Napoleonu III (nećaku velikog Bonapartea). U drugoj polovici 19. stoljeća, maslac postaje jedna od osnovnih  namirnica francuske vojske. No, zbog svoje kvarljivosti, Napoleon III raspisuje nagradu za pronalazak nadomjeska. 1860. kemičar Hippolyte Mouries uspijeva od biljnog ulja napraviti krutinu.


Mark Twain izumio je foto-album

Uvijek vrijedan Mark Twain, radnu je bilježnicu na svojim slikovitim  putovanjima punio s mnogim skicama i slikama. No, ljepilo koje se koristilo stvaralo je nered, mrlje i zbrku. Poznatom piscu je “sinulo” pa je svaku stranicu lagano premazao s tankim slojem ljepila te su se slike mogle dodavati i micati puno lakše. Inventivan pisac je  ovo patentirao te zaradio novce, a još i današnji albumi koriste ovu tehnologiju.

Isaac Newton je bio ljubitelj životinja
Jedan od najvećih prirodnih znanstvenika u povijesti, Isaac Newton, vjerojatno je najpoznatiji po po zakonu gravitacije, no manje je pozanato kako je bio i veliki ljubitelj životinja. Dok je u labaratoriju proučavao svjetlost, njegova mačka je naglo otvorila vrata i pokvarila eksperiment. Newton se dosjetio i na donjem dijelu vrata napravio je vratašca za mačku i mala vratašca za mačiće, kako bi se ubuduće cijela obitelj ljubimaca mogla družiti s velikim Isaacom.

Benjamin Franklin pomogao je i bratu

Pravi 'homo universalis’ Benjamin Franklin bio je jedan od utemeljitelja “Deklaracije nezavisnosti”, borac protiv ropstva, filozof, izumitelj, ekonomist i pisac. Ipak malo je poznato kako je velikan prosvjetiteljske misli svojem bratu koji je patio od zatajenja bubrega napravio ugodan i praktičan kateter. Ovo pomagalo korišteno je i prije 2,000 godina, no Franklinov uređaj napravljen je od savitljivih srebrnih žica te je presvučen dijelovima životinjskog želuca.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare