To je to što me zanima!

Navijačima prijete napadaji panike i istezanje tetiva

Zbog velikih utakmica, strastveni navijači nerijetko postaju rizična skupina. Najviše im prijeti istezanje tetiva, hiperventilacija, infarkt i 'kapanje' urina
Vidi originalni članak

Velike nogometne utakmice poput finala Lige prvaka, domaćih derbija ili nadolazećeg Svjetskog prvenstva nerijetko su rizični za zdravlje, pogotovo kod strastvenih i nešto osjetljivijih navijača, pokazala su liječnička iskustva. Kod “malih utakmica” opasnost je proporcionalna susretu i rijetko opasna za zdravlje. Napetost koja je prisutna 90 minuta na velikim utakmicama odražava se i ubrzanim dubokim disanjem, što je poznato i kao hiperventilacija. Zbog toga navijači mogu osjetiti vrtoglavicu i slabost, a u rijetkim slučajevima i napadaj panike te grčenje mišića u rukama. Osjetite li da vas obuzima takvo stanje, pokušajte se smiriti i disati polako. Pomoći će i disanje u papirnatu vrećicu.
Ako ne prolazi, promijenite program i nekoliko minuta gledajte nešto mirnije. Česti su i slučajevi istezanja mišića ili tetiva lista. Tijekom zabijanja gola vašeg favorita uzbuđenje je preveliko. Iščekujete, gledate, vidite da zabija, skačete i urlate od sreće. Pritom nagli skok, tj. trzaj iz sjedećeg u stojeći položaj, može prouzročiti istezanje mišića ili tetive.
U tom slučaju najbolje je hitno posjetiti liječnika. Probudite li se drugo jutro bez glasa, oboljeli ste od tzv. traumatskog laringitisa. Glas će se vratiti za nekoliko dana, a bilo bi dobro izbjegavati zadimljene prostore.


SRČANI BOLESNICI BUDITE NA OPREZU
Strastvenim navijačima na velikim utakmicama srce brže tuče, a krvni tlak osjetno raste. Imate li problema sa srcem, uzmite na vrijeme lijekove. Ako je potrebno i ako smijete, ponesite ih na utakmicu - za svaki slučaj. Također, ako bolujete od angine pectoris, uvijek imajte sprej s nitroglicerinom.

NEUGODNOSTI SE MOGU IZBJEĆI
Alkoholna pića pomiješana s napetošću mogu izazvati pucanje mjehura. U napetom stanju mišić mjehura počinje se grčiti, zbog čega je teško zadržavati tekućinu. Alkohol je, uz to, i diuretik te povećava izlučivanje tekućine iz organizma. Zato budite oprezni. Obavite nuždu prije utakmice i tijekom poluvremena, osobito ako ste stariji i imate problema s mokrenjem.

LOŠE STATISTIKE

Na dan neizvjesnog četvrtfinala nizozemske i francuske tijekom europskog prvenstva 1996. zabilježen je puno veći broj infarkta kod muškaraca starijih od 45. nego pet dana prije i poslije

Idi na 24sata

Komentari 3

  • collino 18.05.2010.

    Bolesno opravdanje za ostale bolesnike !

  • damok 18.05.2010.

    LOL koje gluposti... nek nađu posao.

  • Zeljk0 18.05.2010.

    Ja sam vatreni navijač svakog 15og u mjesecu.... u nadi da ću dobiti punu plaću!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare