To je to što me zanima!

Ne prisiljavajte svoje dijete da se ispriča - samo radite štetu

Desetljeća istraživanja o romantičnim vezama pokazala su da kad se jedan iz para osjeća prisiljenim ispričati prije nego što je spreman, ne pomaže u rješavanju problema u vezi
Vidi originalni članak

Većina roditelja miješa se u dječje svađe. Nakon naredbe “prestani”, “vrati mu” ili slično, obično uslijedi i druga: “Ispričaj se”.
I kad poslušaju i kažu “oprosti”, djeca to ne misle. Jednostavno udovolje roditeljima. Laura Markham, dječja psihologinja i autorica knjige “Miran roditelj, sretna braća: Kako prekinuti svađe i odgojiti doživotne prijatelje”, tvrdi da takve prisilne isprike čine više štete nego koristi.

Djecu prisilna isprika može još samo više razljutiti. A i oni koji primaju ispriku znaju da ona baš ništa ne znači. Tjerajući dijete da kaže “oprosti” učite ga krivu lekciju, a ne rješava se potojeći problem. 

- Desetljeća istraživanja o romantičnim vezama pokazala su da kad se jedan iz para osjeća prisiljenim ispričati prije nego što je spreman, ne pomaže u rješavanju problema u vezi. Vjerujemo da je tako i u odnosima djece s prijateljima i braćom - rekla je Laura Markham za Yahoo Parenting. 

Savjetuje da roditelj pričeka da dijete prođe ljutnja kako bi se ispričalo. Treba se usredotočiti na komunikaciju, a ne ritual isprike. Djeci treba pomoći da izraze svoje želje i potrebe te ih naučiti da slušaju druge.

- Također ih treba poticati da sami rješavaju probleme. Dajte im savjet i budite im primjer jer djeca uče od roditelja. I vaše isprike moraju biti iskrene - kaže Markham.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • --- DAVOR --- 17.11.2016.

    Učite od djece kako biti čovjek, ono najtoplije i najplemenitije ljudsko biće jer kao odrasli usput kao da to večina izgubi. Tek opet kad postanemo stari i baš kao nekad djeca osjetimo se ranjivi tek tada se opet probudi ono spontano,blago i drago nevino biće. Gdje je ono u međuvremenu? U međuvremenu u gunglui života i poteškoćama kao da sve podredimo preživljavanju a zaboravimo živjet a samim time izgubimo vezu sa ljudskošću. Samo postojati i voljeti je smisao života, jednostavno BITI!! Djeca nas kroz igru dok ih promatraš najviše tome uče a to moćemo i kao odrasli uz sve obaveze samo se treba malo organizirati. Pustite samo da djeca budu djeca i jedino što trebate je fizički ih štititi a moral je kroz savjest ionako u njima kao i u nama.

  • Judita👥 17.11.2016.

    slažem se

  • pikzibner 17.11.2016.

    paralela između romantičnih odnosa i odgoja djece? ma ne fala... jer su romantični odnosi ipak malo kompleksniji od "taaataaaa, Marko mi je pošarao sliku ili maaamaaa, Hilda mi je otela autić iz ruke"...

Komentiraj...
Vidi sve komentare