To je to što me zanima!

Ne sviđa im se rekonstrukcija Azurnog prozora: 'Vulgarno je'

Samo dan nakon urušavanja Azurnog prozora, objavljen je međunarodni poziv kojim se arhitekti i umjetnici pozivaju da predlože svoje ideje rekonstrukcije u znak sjećanja na znamenitost
Vidi originalni članak

Ovog ožujka obilježava se druga godišnjica propasti jedne od najpoznatijih znamenitosti Malte - Azurnog prozora. Ovaj luk je bio poznat ne samo po tome što je bio popularna turistička atrakcija, već je bio izabran i kao pozadina za scenu vjenčanja u 'Igri prijestolja', a prikazan je i u filmovima 'Sudar Titana' i 'Grof Monte Cristo'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nažalost, vapnenački luk više ne stoji na obali Sredozemlja jer se srušio u more 2017. godine nakon jake oluje. Istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo da pad Azurnog prozora nije vjerojatan, ali tijekom godina je rasla zabrinutost za ovu prirodnu znamenitost, a stručnjaci su upozoravali ljude na njezinu eroziju i novčano kažnjavali turiste zbog šetnje po njoj.

VRH APENINA Fotografija koja zaustavlja dah: Ulovio je 250 km daleku Italiju

Samo dan nakon urušavanja, objavljen je međunarodni poziv kojim se arhitekti i umjetnici pozivaju da predlože svoje ideje rekonstrukcije u znak sjećanja na ovu znamenitost. Vlada je ocijenila nekoliko prijedloga, međutim jedan od njih se najviše istaknuo, a to je kontroverzni prijedlog o izgradnji metalne konstrukcije na mjestu nekadašnjeg Azurnog prozora.

Ruski arhitekt, Svetozar Andreev, udružio se s Elenom Britanishskaya i predložio da se srušeni Azurni prozor pretvori u čelični izložbeni prostor. Oni sugeriraju da bi se oživljavanje ove konstrukcije trebalo napraviti na moderan način.

Preoblikovanje Azurnog prozora u izložbeni prostor

Svetozar Andreev je ovaj projekt nazvao 'Srce Malte', a cilj je oživjeti vizualnu orijentaciju stvaranjem poligonalnog arhitektonskog oblika s zrcalnim čelikom. Konstrukcija bi trebala odražavati oblik prirodnog luka i trebala bi se besprijekorno uklopiti u krajolik, jer je dizajnirana tako da ima istu veličinu i proporcije kao i izvorni Azurni prozor.

Arhitektonski projekt ima preko 5000 četvornih metara izložbenog prostora raspoređenog kroz pet katova 's dinamičnom laserskom predstavom u kojoj svaki spiralni krug predstavlja tisuću godina povijesti Malte', piše arhitekt Svetozar Andreev na službenoj web stranici projekta.

Ruski arhitekt opisuje projekt kao 'savršen spomenik i simbol spajanja modernog i prirode, sadašnjeg vremena i povijesti'. Jedan od ciljeva projekta je stvoriti novi arhitektonski i kulturni prostor kako bi ponovno privukli turiste na ovo područje Malte. Svetozar Andreev predlaže korištenje najnovijih dostupnih tehnika i materijala kako ne bi narušili prirodne ljepote miješajući se u prirodni krajolik obale.

'Pretenciozno i vulgarno'

No ne misle svi da je ovaj projekt privlačan.

- Ništa se ne može suprotstaviti sjaju prirodno stvorene znamenitosti koja je prirodno stvorena na zemlji - piše jedna žena na Facebooku. 'Pretenciozno i ​​vulgarno', stoji u drugom komentaru. 

- Prirodi je potrebna zaštita i očuvanje, a ne kamuflaža - pisalo je u trećem. Neki ipak smatraju da prirodni krajolik treba ostaviti onakav kakav jest, piše boredpanda.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 31.01.2020.

    MooXi.net - sjajаn prоjеkt zа odraslе koji želе prоnaći sеksualnog pаrtnеrа

  • fantomikus 31.01.2020.

    Priroda dala priroda i uzela...

  • 31.01.2020.

    katastrofa 🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️

Komentiraj...
Vidi sve komentare