Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ne sviđa im se rekonstrukcija Azurnog prozora: 'Vulgarno je'

Ne sviđa im se rekonstrukcija Azurnog prozora: 'Vulgarno je'
1

Samo dan nakon urušavanja Azurnog prozora, objavljen je međunarodni poziv kojim se arhitekti i umjetnici pozivaju da predlože svoje ideje rekonstrukcije u znak sjećanja na znamenitost

VIDEO

Ovog ožujka obilježava se druga godišnjica propasti jedne od najpoznatijih znamenitosti Malte - Azurnog prozora. Ovaj luk je bio poznat ne samo po tome što je bio popularna turistička atrakcija, već je bio izabran i kao pozadina za scenu vjenčanja u 'Igri prijestolja', a prikazan je i u filmovima 'Sudar Titana' i 'Grof Monte Cristo'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:17

Nažalost, vapnenački luk više ne stoji na obali Sredozemlja jer se srušio u more 2017. godine nakon jake oluje. Istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo da pad Azurnog prozora nije vjerojatan, ali tijekom godina je rasla zabrinutost za ovu prirodnu znamenitost, a stručnjaci su upozoravali ljude na njezinu eroziju i novčano kažnjavali turiste zbog šetnje po njoj.

Fotografija koja zaustavlja dah: Ulovio je 250 km daleku Italiju
Fotografija koja zaustavlja dah: Ulovio je 250 km daleku Italiju

Samo dan nakon urušavanja, objavljen je međunarodni poziv kojim se arhitekti i umjetnici pozivaju da predlože svoje ideje rekonstrukcije u znak sjećanja na ovu znamenitost. Vlada je ocijenila nekoliko prijedloga, međutim jedan od njih se najviše istaknuo, a to je kontroverzni prijedlog o izgradnji metalne konstrukcije na mjestu nekadašnjeg Azurnog prozora.

Ruski arhitekt, Svetozar Andreev, udružio se s Elenom Britanishskaya i predložio da se srušeni Azurni prozor pretvori u čelični izložbeni prostor. Oni sugeriraju da bi se oživljavanje ove konstrukcije trebalo napraviti na moderan način.

Preoblikovanje Azurnog prozora u izložbeni prostor

Svetozar Andreev je ovaj projekt nazvao 'Srce Malte', a cilj je oživjeti vizualnu orijentaciju stvaranjem poligonalnog arhitektonskog oblika s zrcalnim čelikom. Konstrukcija bi trebala odražavati oblik prirodnog luka i trebala bi se besprijekorno uklopiti u krajolik, jer je dizajnirana tako da ima istu veličinu i proporcije kao i izvorni Azurni prozor.

Arhitektonski projekt ima preko 5000 četvornih metara izložbenog prostora raspoređenog kroz pet katova 's dinamičnom laserskom predstavom u kojoj svaki spiralni krug predstavlja tisuću godina povijesti Malte', piše arhitekt Svetozar Andreev na službenoj web stranici projekta.

Ruski arhitekt opisuje projekt kao 'savršen spomenik i simbol spajanja modernog i prirode, sadašnjeg vremena i povijesti'. Jedan od ciljeva projekta je stvoriti novi arhitektonski i kulturni prostor kako bi ponovno privukli turiste na ovo područje Malte. Svetozar Andreev predlaže korištenje najnovijih dostupnih tehnika i materijala kako ne bi narušili prirodne ljepote miješajući se u prirodni krajolik obale.

'Pretenciozno i vulgarno'

No ne misle svi da je ovaj projekt privlačan.

- Ništa se ne može suprotstaviti sjaju prirodno stvorene znamenitosti koja je prirodno stvorena na zemlji - piše jedna žena na Facebooku. 'Pretenciozno i ​​vulgarno', stoji u drugom komentaru. 

- Prirodi je potrebna zaštita i očuvanje, a ne kamuflaža - pisalo je u trećem. Neki ipak smatraju da prirodni krajolik treba ostaviti onakav kakav jest, piše boredpanda.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: 

Pokretanje videa...

13:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa