To je to što me zanima!

Neće boljeti glava: Prestanite lagati i bit ćete puno zdraviji!

Laganje sebi i drugima često dolazi uz krivnju i onaj osjećaj da morate nešto sakriti. To je obično povezano s negativnim zdravstvenim ishodima, objašnjavaju doktori
Vidi originalni članak

Zašto ne biste trebali lagati svog šefa, partnera, prijatelje, pa čak i trenera? 

Istraživanje sa Sveučilišta Notre Dame otkrilo je da su se ljudi, nakon što su "apstinirali" od laganja punih deset tjedana, osjećali manje napeti, više su bili pozitivni te su imali manje fizičkih tegoba poput grlobolja i glavobolja.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Laganje sebi i drugima često dolazi uz krivnju i onaj osjećaj da morate nešto sakriti. To je obično povezano s negativnim zdravstvenim ishodima - kaže dr. Sc. Stacey Doan, docentica psihologije na koledžu Claremont McKenna u Kaliforniji koja proučava utjecaj uma na fizičko zdravlje. 

- Istraživanje pokazuje da su krivnja i stres zbog laži povezani s depresivnim raspoloženjem, slabijim blagostanjem, nižim zadovoljstvom životom i manje pozitivnih emocija - objašnjava. 

Većina ovih opasnosti po zdravlje vjerojatno je vezana za prekomjernu aktivnost simpatičkog živčanog sustava koji je u stalnoj preokupaciji hoće li se boriti ili bježati, a koji se pokreće kada lažete i poslije se zbog toga osjećate loše. 

Zato je, slažu se stručnjaci, kronično prikrivanje istine štetnije od jednokratne laži ili bijele laži, jer produljeni stres dovodi do fiziološke istrošenosti tijela. 

Savjet koji daje doktorica Doan je da ako osjećate osjećate krivnju zbog neke laži iz prošlosti, važno je da pronađete nekoga kome ćete se povjeriti i tako se rasteretiti tereta. Ili vodite dnevnik kako biste se "očistili od grijeha". 

MIR U KUĆI Kad se muž i ja ne slažemo oko odgoja koristimo ovih 5 pravila

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 12

  • 26.12.2019.

    nije dobro lagati

  • MOC JE U ZNANJU 26.12.2019.

    U laži su kratke noge .

  • 26.12.2019.

    Treba znati lagati,a kod nekih laž je preočita,koliko god je pokušali sakriti...😁

Komentiraj...
Vidi sve komentare