To je to što me zanima!

Neke biljke prkose klimatskim promjenama i prilagođavaju se

Uskolisni trputac je biljka koja se proširila iz Europe, gdje se ponaša u skladu s poznatim ekološkim pravilima. No, biljke koje su stigle izvan Europe prilagodile su se uvjetima na novom mjestu
Vidi originalni članak

Postoje biljke koje krše neka ekološka pravila i prilagođavaju se uvjetima koji inače ne pogoduju njihovom rastu i one će imati veće šanse da prežive klimatske promjene, tvrde istraživači sa Sveučilišta u Queenslandu, u Australiji, te stručnjaci sa Sveučilišta u Dublinu.

U tu su svrhu proučavali Plantago lanceolata, vrstu cvjetnice iz obitelji trpučevki (Plantaginaceae), koja je poznata kao uskolisni trputac, engleski trputac, muški trputac te muška bokvica. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- To je biljka podrijetlom iz Europe, koja raste kao divlja i raširila se po cijelom svijetu. Morali smo saznati kako je tako izdržljiva, kada raste čak i u vrućim, suhim klimama - kaže dr. Annabel Smith, iz Škole poljoprivrede i prehrambenih znanosti iz Quinslanda.

Ona je, zajedno s prof. dr. Yvonne Buckley, iz Trinity Collegea u Dublinu vodila tim stručnjaka koji su istraživali život te biljke. 

Globalni tim od 48 ekologa pratio je njen rast na 53 mjesta u 21 zemlji te označio tisuće pojedinih biljaka, prateći njihov život, rast, pojavu novih sadnica i umiranje. Istraživači su prebrojavali cvjetove na jednoj biljci, analizirali DNK sjemenja i slično, kako bi utvrdili način i puteve kojima se širila. Ono što su otkrili protivi se poznatim načelima ekoloških znanosti

- Bili smo pomalo šokirani kada smo otkrili da se neka od pravila koja poznajemo i vrijede za većinu drugih vrsta jednostavno ne odnose na ovu - kaže dr. Smith.

Pokazalo se, dodaje, da je, što je veća genetska raznolikost biljke, veća šansa da će se ona prilagođavati različitim uvjetima u prirodi, čime se povećavaju šanse za preživljenje, među ostalim čak i klimatskih promjena. 

- Okoliš u određenim sredinama uvjetuje genetske promjene, a te genetske promjene zaslužne su za to da se biljka prilagođava drugačijim uvjetima u novim sredinama -  kaže prof. Buckley.

Tako se biljka u Europi prilagodila poznatim ekološkim pravilima, no oni primjerci koji su završili izvan Europe pokazali su visoku genetsku raznolikost i prilagodljivost. 

STRUČNJACI UPOZORILI VLADU 'Klimatske promjene dostigle su granice gdje nema povratka'

- Osim što sada imamo saznanja o tome kako invazivne biljke opstaju, ona nam mogu biti korisna, to nam objašnjava i kako domaće, autohtone biljke, kao i one koje uzgajamo, mogu biti uspješnije u prilagodbi, kaže dr. Buckley, a prenosi portal Science Daily.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video        

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare